Lõppes purjetamise Laser-klassi MM

Austraalias Terrigalis peetud purjetamise Laser-klassi MM-il jäid kolmapäevale, 13. veebruarile planeeritud kaks viimast finaalsõitu ära tugeva, kuni 20 m/s puhuva tuule tõttu, mis tekitas võistlejatele ohtlikke laineid. Võistluste vältel peetud kümne sõidu tulemuste põhjal kuulutati maailmameistriks koduvetes tiitlit kaitsnud Tom Slingsby.

Deniss Karpak (Kalevi Purjespordikool) lõpetas tänavuse MM-i 26. kohal. Kokku 117 punkti tõid sportlasele finaalsõitudes 18., 6., 23. ja 48. kohad ning kvalifikatsioonisõitudes 19., 48., 16. ja 32. kohad, üks võit ning üks 2. koht. Maailmameistritiitel läks austraallasele Tom Slingsbyle 27 punktiga, hõbemedalil järgnes argentiinlane Julio Alsogaray kahepunktise vahega ning pronksi sai hispaanlane Javier Hernandez 39 punktiga.

Hõbelaevastikus võistelnud Argo Vooremaa (Rein Ottosoni Purjespordikool) sai kokkuvõttes 97. koha. Kvalifikatsioonisõitude stabiilne seeria 32., 30. 37., 30., 29. ja 2. kohaga ning finaalsõitude 46., 32. ning kaks 36. kohta andsid kokku 227 punkti.

MM-il võistles Laser-purjetajate eliit kogu maailmast, osalesid 157 sportlast 57 riigist. Terrigalis sõideti välja ka 10 pääset Qingdao olümpiaregatile, kuhu üldse pääsevad 40 Laser-purjetajat. Deniss Karpak võitis Eestile olümpiapileti juba 2007. aasta MM-il Portugalis Caiscais.

Laser on umbes 190 000 aktiivse purjetajaga ülemaailmselt populaarseim ühemehepaat. 1969. aastal disainitud Laser kuulub olümpiapurjetamise kavasse 1996. aastast. Lihtsa taglastusega lameda põhja ja ühe purjega monotüüpklassi paat seab varustuse osas kõrgeid tehnilisi nõudeid, samuti on Laser sportlasele füüsiliselt üks raskemaid klasse üleüldse.

Eesti purjetamiskoondis avas maailmameistrivõistlused 4.-9. jaanuaril 49er klassis, kust Tõnis Haavel – Lenart Kivistik naasesid 53. kohaga. 13.-19. jaanuaril toimunud purjelaudade RS:X klassi MM-il lunastas Henri Kaar 71. kohaga Eesti purjetamiskoondise teise olümpiapileti, Johannes Ahun tuli 86. kohale ja Maarja Niinemets 66. kohale. Finn klassis seilav Harles Liiv sai 23.-29. jaanuaril peetud Finn klassi MM-il 68. koha. Äsja lõpetasid tiitlivõistlused 470 klassi paatkonnad, kus 24.-30. jaanuaril peetud regatil said Marjaliisa Umb – Elise Umb 28. koha ja Raul Oja – Marko Pomerants 86. koha, Merili Randmaa – Agnes Lill katkestasid Lille põlvetrauma tõttu.

Purjetajate osalemist MM-il toetavad Samsung, Starter, Marinepool, LTT, KSA Silmakeskus, Eesti Ehitus, Matek, Hawaii Surf, NG Investeeringud, Hasartmängumaksu Nõukogu, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Olümpiakomitee.

Laser klassi MM-i koduleht: http://aus08.laserinternational.org/

Lisainfo:

Eesti Jahtklubide Liidu peasekretär – www.puri.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.