Allveelaevad osalevad jääõppustel

Kunagi kirjutas Mairold Briti ja USA allveelaevadest, mis tulid lõunapooluse lähedal jää alt välja, et maha pidada üks jalgpallimatš.

USS Alexandria ja Royal Navy HMS Tireless allveelaevad tulid kolmapäeval 70 sentimeetrise jääkihi alt välja keset Põhja-Jäämerd. Väljatuleku põhjus on selle aasta märtsis ja aprillis kavandatavad USA mereväe  ja Briti  kuningliku mereväe ühine õppus. Õppuste eesmärk on uurida  Põhja-Jäämeres allveelaevade liikumis- ja  lahingupidamisvõimalusi.

Two submarines, the Alexandria and a Royal Navy Trafalgar class submarine will conduct the joint classified testing on submarine operability and war fighting capabilities in Arctic waters. Alexandria, commanded by Cmdr. Mike Bernacchi, will participate in ICEX-2007, under the operational control of Combined Task Force (CTF) 82 in Norfolk. The exercise will be supported by the Applied Physics Laboratory Ice Station (APLIS) built on the Arctic Ocean sea ice north of Deadhorse (Prudhoe Bay), Alaska from which the exercise will be coordinated with Range Safety Officers monitoring movement of and communication with the two submarines


 Pilt:Shawn P. Eklund             
 USS Alexandria

Kohe esimesel õppuspäeval juhtus õnnetus HMS Tireless’iga. Alusel plahvatas hapniku generaator. Plahvatus tappis kaks ja haavas ühte meeskonnaliiget.

The Royal Navy submarine HMS Tireless, participating in the Joint U.S. Navy/Royal Navy Ice Exercise 2007 (ICEX-2007) in the Arctic Ocean, experienced an explosion of a self contained oxygen generation candle that killed two crew members and injured one. The explosion occurred on March 21. The injured member of the crew has been transported by an Alaska Air National Guard C-130 to Anchorage for treatment.

MarineLink

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.