IFAW ja “Song of the Whale”

Greenpeace ja World Wildlife Fund (WWF) on kõikidele teada ja tuntud keskonnakaitseorganisatsioonid. Käesoleva teksti autor avastas enda jaoks sellel nädalal veel ühe ülemaailmse keskkonnakaitse ühenduse IFAW, ehk pika nimega International Fund for Animal Welfare.

Organisatsiooni peakorter asub Ameerika Ühendriikides, samas on organisatsioonil regionaalseid üksusi maailma erinevates paikades. Brüsselis paikneva Euroopa  Liidu IFAW kontori kutsel oli võimalus kohtuda selle organisatsiooni liikmetega ning, mis kõige huvitavam, külastada ka nende uurimislaeva “Song of the Whale”.


Nagu ütleb juba laeva nimi, kasutatakse seda jahtlaeva eelkõige vaalade vaatlemiseks ja nende imetajatega seotud teaduslike uuringute tegemiseks. Oluline on märkida, et  teaduslikeks uuringuteks ei püüta ühtegi looma kinni ega märgistata füüsiliselt. Nende liikumise jälgimiseks on hoopis humaansemad võimalused. Nagu iga inimest eristab sõrmejälg, nii on ka kõikidel vaaladel erinev saba kuju. Loodud on ülemaailmne teaduslik andmebaas, kuhu kantakse erinevates maailma paikades pildistatud vaalade sabade fotod. Pilte võrreldes saavad teadlased jälgida imetajate liikumist. Teise identifitseerimise võimalusena kasutatakse nahatükkide alusel tehtud DNA analüüse. Jällegi ei minda harpuuniga vaalade kallale, proovid saadakse looma sukeldumisel veepinnale jäävatest nahatükkidest.


Aga nüüd laevast, “Song of the Whale” on 2004. aastal Suurbritannias ehitatud metallkerega 21,5 m pikkune jahtlaev. Laev  ehitati annetustest kogutud rahaga (kogu organisatsioon eksisteerib vabatahtlikest annetustest saadud rahadel).  Üheks suuremaks ja kuulsamaks annetajaks on James Bondina tuntud näitleja Pierce Brosnan. Laev sõidab Briti lipu all, laevaperesse kuulub üheksa liiget, kellest kolm on nii öelda meeskond. Kuna vaatlustöö eeldab vaaladele võimalikult ligidale pääsemist, siis on laev varustatud tavalisest jahimootorist vaiksema mudeliga ning spetsiaalse “vaikse” sõukruviga (nn. allveelaeva sõukruvi). Nagu looduskaitsjatele kohane, ei kuulu laeval pakutava toidu menüüsse liha ega kala, tuleb leppida vaid taimse toiduga.

Mõningad faktid:

  • Mõningate vaalaliikide isendid elavad  kuni 150 aastaseks
  • Suurimad vaalapüüdjad maailmas on Jaapan, Norra ja Island.
  • Üsna suur hulk vaalasid hukkub kokkupõrkel laevadega. Täpsem statistika puudub, kuna vaid Austraalia, Belgia, Kanada, Uus- Meremaa ja USA seadusandlus nõuab vastavate õnnetuste kohta raporteerimist. Autorile teadaoleva info põhjal on suurima trahvi oma tegevuse eest pidanud maksma Princess Cruise Lines, kelle laeva “Dawn Princess” kokkupõrge vaalaga Alaska vetes viis isendi hukkumiseni. Trahvi summa  oli 200 000 USD, lisaks sellele maksis laevakompanii 550 000 USD kahjutasu kohalikule looduskaitsealale.
  • Küllap kõik on näinud kaadreid randa ujuvatest vaaladest ja delfiinidest. Tänaseks on teadlased kindlaks teinud, et mitmed sellised juhtumid on väidetavalt põhjustatud militaarõppuste käigus kasutatavatele võimsatele aktiivsonaritele.

Selle loo kirjutamise ajaks on “Song of the Whales” Brüsselist juba lahkunud ja asunud teele Vahemere suunas. Tuult talle purjedesse.

Tarmo, Brüsselist


http://www.ifaw.org/ifaw/general/default.aspx

http://whale.wheelock.edu/whalenet-stuff/sotwhme.htm

http://www.wildlifeextra.com/princess-humpback.html

3 thoughts to “IFAW ja “Song of the Whale””

  1. Tarmo on Mereblogi Brüsseli esindaja :) Väga huvitav on lugeda asjadest, mille juures ise oled olnud. Vahetu kogemus kumab tekstist selgelt. Positiivne lugemiselamus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.