Krusensterni näitus veel kuu aega

2006. aasta augustis möödus 200 aasta edukast ümbermaailmareisist, mis toimus esimest korda Vene sõjalaevastiku lipu all.

1.VIII 1803 – 19.VIII 1806 merel purjetanud meremehi juhtis eestimaalane Adam Johann von Krusenstern (1770 – 1846), kelle organiseerimisel tehtud teaduslikud avastused avaldasid vahetut mõju Tartu Ülikoolis viljeletud loodusteadustele. Saanud innustust Krusensterni reisist, sai edaspidi Tartu Ülikooli teadlaste – õppejõudude teadustöö loomulikuks osaks osalemine ekspeditsioonidel maailma erinevaisse piirkondadesse, uurimismaterjali kaasatoomine ja selle põhjal teadusuuringute tegemine.

 
Näitus annab ülevaate kolm aastat kestnud reisist. Seda illustreerivad Eesti Ajalooarhiivi Krusensterni fondi materjalid: reisil teadlasena osalenud šveitsi botaanik W. G. Tilesiuse akvarellid leitnant H. L. Löwensterni päevikust ja graafilised lehed.
 
Külastaja saab näha A. J. v. Krusensterni Saksamaal elava sugulase Rembert von Rehreni omandis olevaid esemeid, mis pika reisi kaasa tegid: pikksilma, sirklit, kompassi, karbikest Hiinast ja Krusensternile omistatud medaleid. Eesti Ajaloomuuseumi kogudesse kuuluvad ohvitseri Hermann von Friederici poolt reisilt kaasa toodud põlisrahvaste etnograafilised esemed: ehted, tarbeesemed, mõõteriistad, püügivahendid jm. Samuti eksponeeritakse A. J. v. Krusensternile kuulunud kirjalaegast. Näitusele on välja pandud 200 aastat tagasi kasutusel olnud purjelaeva rooliratas, teadusinstrumendid ning navigeerimisseadmed (Eesti Meremuuseum, Tartu Ülikooli ajaloo muuseum).
 
Näitusega kaasneb pedagoogiline programm, milles osalejad saavad mängu ja viktoriini abil kontrollida oma teadmisi loodusteadustes ja omandada praktilisi oskusi (sõlmede sidumine, kompassi kasutamine jne).
 
Näituse on koostanud Terje Lõbu, kunstnik Margot Sakson,
konsultant PhD Erki Tammiksaar.
———-
Mereblogis Krusensternist siit.

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.