Veelkord Repubblica di Genovast – Tarmo fotokaamera läbi

Saadan mõned fotod, mis on võetud 11. märtsil Antwerpeni sadamas kolm päeva pärast ro-ro laeva Repubblica di Genova küliliminekut. Kuna õnnetus juhtus sadama alles ehitamisjärgus olevas osas (Verrebroekdok), siis oli võimalik üle ehitusplatsi uppunud laevale üsna lähedale pääseda. Ma ei olnud ainuke huviline, ilus ilm ja üsna lai kajastus kohalikus meedias meelitas kohale üsnagi palju rahvast. Seega ei tekitanud laeva ülesse leidmine probleemi, tuli vaid autode, tsiklite ja jalgrataste vooluga kaasa minna.  

Repubblica di Genova  sõitis Euroopa-Lääne-Aafrika liini, peatudes Hamburgis, Antwerpenis. Euroopast edasi pidi laev suunduma Dakari (Senegal), Monroviasse (Libeeria), Point Noiresse (Kongo Vabariik), Bomasse ja Matadisse (Kongo Demokraatlik Vabariik) ning Luandasse (Angoola). Peamisteks kaupadeks olid konteinerid ning kasutatud veo- ja sõiduautod. Antwerpeni sadam on üks suurimaid kasutatud autode Aafrikasse ja Lähis- Itta vedamise keskusi. Sadama territooriumil on suured platsid täis tuhandeid  Belgiast, Hollandist ja Prantsusmaalt kokku korjatud autosid, millede enamuse väljalaskeaasta jääb 80-ndate keskele või lõppu.  Enamus neist on üsna räämas (mõlkis, tuled ja stanged puudu, klaasid katki).  Kuidas nad laevale toimetatakse, ise nad kohe kindlasti ei sõida?

Ja veel, 6. märtsil 1987 aastal läks Belgia Zeebrugge sadamas külili reisiparvlaev Herald of Free Enterprise. Õnnetuses  hukkus 193 reisijat. 20 aastat  ja 2 päeva hiljem juhtus eelnevast katastroofipaigast 100 km kaugusel uuesti sarnane õnnetus, seekord küll õnneks ilma inimohvriteta. Ajalugu kordub…

Antwerpeni sadamast

Tarmo Ots

P3110054_tarmo P3110052_tarmo P3110060_tarmo

9 thoughts to “Veelkord Repubblica di Genovast – Tarmo fotokaamera läbi”

  1. Laeva ümbermineku asjaolud hakkavad selguma. Ei ole ilmselt tegemist ei automaatika veaga ega valesti laadimisega. Põhjus on VÄGA halenaljakas. VÄIDETAVALT põhjustas õnnetuse laevameeskonna tühipaljas näpukas. Laev saabus sadamasse mõõna ajal. Laadimise käigus aga tuli tõus, meeskond ei andnud otsi järele. Köied tõmbasid laeva kreeni ning hiljem kummuli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.