15 minutiga Prangli saarele

Laupäeval, 02.09.2006, esitleti Leppneeme sadamas hõljukit Mars 700. Käisin kohapeal ilmaimet vaatamas. Päris kobe veesõiduk.

Jõudsin väikse hilinemisega ja kõike ei kuulnud, mis selle riistapuu kohta räägiti. Aga üht-teist ikka. Valmistatakse Venemaal ja minevat kui soe sai, järjekorrad mitmekuused. Eesti turule on hõljukiga äsja jõutud, uuritakse, kas ostjaid leidub. Piltidel olev esimene isend ei jõudnudki Eesti väikelaevade registrisse, lätlased tulid ostuplaaniga välja.

15 minutiga Pranglile, Tartust Piirissaarde jõuab tunni ja 15 minutiga.

sõiduvees

Kahe pontooniga sõiduk lippab vee peal, jõekärestikel, jääl ja soistel aladel. Kaldasse  sõidab kenasti, saab ka tasase maa peal hakkama. Kui “seeliku” alla vaadata, siis oma pontoonidega nagu katamaraan. Erineb teistest hõljukitest. Võtab 20 liitrit kütust tunnis, paak 250 liitrine. Sellega pidi 800-900 kilomeetri jaoks jaguma. Maksimumkiiruseks vee peal 70km/h, lumel isegi rohkem. Reisijaid võtab peale 8+1. Sõitmiseks on vaja vist vilunumat kätt. Niipalju jäi räägitust meelde.

istub ilusti

Ajapuudusel ise kahjuks sisse ronida ei jõudnud, et vee peal müra oma kõrvadega “testida”, aga pidi omas klassis vaikseim olema.

Lahe masin.

Mairold

meremees ja sulesepp

3 thoughts to “15 minutiga Prangli saarele”

  1. Tegeleb Eestis keegi veel analoogsete hõljukitega?
    Huvi pakuksid just sõidukid mis mahutaksid üle 2-3 reisija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.