Fr.C72: Mees üle parda

25. juuli, 1996, kell 2346, neljapäev

Täna öösel juhtus õnnetus. Kella veerand kolme ajal keegi karjus koridoris: Mees üle parda. Ja see ei tundunud olevat naljana, liiga usutavalt hüüti, emotsioone oli hääles ärevustekitavalt. Kargasime tekkide alt välja, riidesse ja laeva ahtritekile. Meie poordis seisva “Tamula” pealt oligi üks mees vette kukkunud. Nägime ühte kuju laevast kaugenevat. Kuigi meri oli vaikne, mingi ookeanijõmm sees, meest kandis üsna kiiresti meist eemale. Huvitaval kombel vees ujuv mees üldse ei karjunud, keegi oli talle juba päästerõnga visanud. Karjus hoopis teine – Tamula pardal. Meie jõudes oli uppuja kuskil kolmveerandsaja meetri kaugusel, tegelikult vist oli veelgi kaugemal.

Päästepaatide juures algas sagimine. Kuna laevad olid poordidega koos, siis “keskmisi” paate ei saanud ju kasutada ja Tamula sai ainult vasaku poordi paati alla laskma hakata. Käivitamine ja paadi allalaskmine võttis mingi kümme minutit aega.

Vahepeal oli keegi mingi päästevesti vette visanud, uppuja jättis päästerõnga maha ja hakkas vesti poole ujuma. Kopteritekile oli ilmunud oma 50 pealtvaatajat ja need kõik ahhetasid, kui veesulpija otsustas vesti kasuks. Siiski hädasolija loobus oma plaanist ja pöördus päästerõnga juurde tagasi, vest oli liiga kaugel. Sõber ikka röökis, oli täiesti paanikas. Uppuja hüüdis sõbrale, et jäägu vait, ei lase rahulikult uppuda ka.

Lõpuks saadi paat vette ja pealtvaatajad hingasid kergendatult. Hakati lõõpima ja nalja viskama. Keegi soovitas käed laiali ajada, teine hõikas, et liigutagu jalgu kiiremini, kolmas hüüdis, et kui ujuda ei oska, siis parem lennaku. Üks madrustest torises, et mis ta siis ronis sinna, kui ujuda ei oska.

Kui mees paati korjati, siis pealtvaatajad plaksutasid päevakangelasele. See lehvitas käsi ja staaritses. Jahedas vees oli isegi kaineks saanud. Sõber kukkus Tamula tekile kokku. Teised mehed kandsid šokis meremehe laeva sisse. Staarile anti sooje riideid ja kindlale pinnale saades kadus kohe oma kajutisse. Oli vist üle poole tunni meres.

Päeval räägiti, et Tamula meeskond oli mitu nädalat “kuival olnud” ja meie kokkadelt osteti arutul hulgal viina. Terve meeskond oli kogu öö purjutanud. Kaks meest olid siis laevatekil kakerdanud ja üks komistanud slipipiirde otsa ja mööda kaldteed vette libisenud. Õnneks lõppes kõik õnnelikult, Tamula vint ei töötanud ja jahedas vees pidas tüüp vapralt vastu.

AGA… Meie laevas ei antud mingit häiret, et mees üle parda. Ka ei visatud meie laevalt ühtegi päästerõngast, kopteriteki oma aga nii tugevasti seina küljes, et seda käis mitu meest tirimas – kätte ei saadud. Fryderyk Chopinil on kuus päästepaati, kolm nendest paremas poordis, aga keegi ei üritanudki neid vette laskma hakata, ka siis mitte, kui Tamulal jamati käivitamisega. Nendest kolmest üks on mootoriga, aga sellegi seisukord kahtlane. Paaditaavetite kohta ei oska sõna võttagi. Me pole näinud, et neid oleks meie ajal kasutatud. Vajadusel oleks kasvõi aerupaatidega ta ära toonud, mehi küll, aga kuhu aerutada, kui paati vette ei saa.

Tea, kas sündmus öösel kaptenini jõudiski? Kogu värk on mäda. Päris kehv tunne oli seista reelingu ääres ja abitult vaadata, kuidas mees kiiresti laevast eemale kandus.

Tuleb enda jaoks midagi kõrva taha panna. Paatidele ei tasu lootma jääda. Kui mingi jama, siis päästevest selga ja lähima päästeparveni.

Mairold

meremees ja sulesepp

3 thoughts to “Fr.C72: Mees üle parda”

  1. Meie laeval kisas “Mees üle parda” Iki, kelle hüüdu me alguses naljana võtsime, kuid siis taipasime, et nii naljakas polegi. Mairold, Sina vist olid jah juba teki all, meie mängisime kajutis kaarte, seega riidesse polnud vaja enam panna. Alguses üritati meie laeva pealt paati vette lasta, kuid see oli lootusetu üritus, kuna rooste oli oma töö teinud. Lõpuks suudeti TAMULA pealt päästepaat vette lasta. Uppuja nimi oli Jaanus, kelle nime TAMULA peal olev sõber südantlõhestavalt hüüdis. Vaene mees, vajuski kokku pärast. Kuid tekkis tõesti abitu tunne vaadates uppujat ookeanis. Vesi oli tõesti külm, ainult korralik alkoholikogus päästis arvatavasti mehe. Mäletan, et keegi tõi meie tekile ka fotoaparaadi ning üritas uppujast pilti teha…

  2. Fotod Õhtulehe jaoks? Kuigi ega need vist õnnestunud, mees oli liiga kaugel. Aga kusagilt mälusoppidest tuleb ähmaselt meelde, et kuskil olen näinud fotot TAMULA paadist, kus mees juba pardal. Kas Marguse fotokogus on see või nägin kuskil mujal?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.