Sinilind üle Atlandi. Saarlaste silme läbi.

Viitasime Mereblogis 11. aprillil, 2006 s/y Rautaneito kodulehele, mil selle meeskonnal oli käsil Atlandi ületamine.

Saaremaa purjetajad Peeter Ramst, Vahur Grünthal, Tarmo End ja soomlane Jyrkki Tenhunen on võtnud ette julge reisi jahiga üle Atlandi ookeani. Reis kulgeb Kariibi mere äärselt St. Martini saarelt Vahemerre.

kolm neljandikku

Foto Vahuri albumist.

Nüüd on reis muidugi ammu läbi (23.05), aga nüüd saab sellest ka saarlaste endi silme läbi lugeda. Reisimuljeid neilt loe siit. Rautaneito.org kodulehelt loe muljeid siit.

04.04.06. Äratus nagu ikka. Või täpsemini öeldes uni läheb ise ära. Ka kuked kirevad ja valgeks läheb. Tänu sellele on kerge ärgata. Veel poodi, toome lisaks purjeparandamise riiet, ämbri, suuri prügikilekotte, provianti, merekaarte ja veel lisa kalastusvahendeid ja know-how´d :–). Viimased lihvid. Auto tagastamine kell 12. Liiklus on üsna ummikulaadne siin saarel ja peaaegu kõik autod on mõlkidega. Mopomehed on hulljulged oma möödasõitudega vaatamate teede kitsusele ja halvale kvaliteedile. Kell 16 gaasile järgi ja siis avapauk.

Sihiks Guadeloupe, olenevalt tuulest, hoovusest jne. Aeg kaob kiirelt, tegutseme tõhusalt, vähemalt enda arvates. Selle koha peal, kus ma olen harjunud veekilpkonna nägema, ma seda täna ei näe kahjuks :–).

Sadamast välja saame kell 17.56. Õhtu on rahulik. Pimedaks läheb väga täpselt ja väga järsku, tunne on selline nagu keegi lülitaks lülitist tule välja lihtsalt (u. kell 18.30-19.00). Sama käib ka hommiku kohta, kui läheb valgeks pliks-plaks ja tõuseb päike. Veepeal on rahulik, teeme 4-5 sõlme. Kottpime.

Mõnus tekst ja muhe sõnade kasutus. Mõni veebipäevik isegi kahvatub sellise kõrval. Soovitan soojalt, lugemiselamus garanteeritud.

17.04.06 Vahtide vahetus kell 7. Kell 8.33 katkeb meie silme all kontrasoodi alumine plokk tuule ja laine jummimises. Liiga nõrk süsteem. Peeter remondib ka laeva logi, nüüd näeme kiirust ka kokpitis, mis teeb purjetamise informatiivsemaks ja ülevaatlikumaks. Logianduri väljavõtmise ja tagasipanemise hetkel purskab laevapõhjast laeva mõne sekundi vältel u. poole meetri kõrgusele ilus helesinine veejuga (fontään), kiirelt punn ette, nagu kord ette näeb. Asukoht 21°05,208N 63°32,217W kell 12.00. Päike loojub kell 19 ja kuu tõuseb seekord kella 22 ajal (päev-päevalt aina hiljem), vahepeal on hea kottpime ideaalne aeg tähistaeva vaatamiseks, taevas on ka täis igasugust tähetolmu. Põhjanael on juba 22 kraadi kõrgusel. Uudistame ka Lõunaristi. Jälgime helendavat planktonit.  

Vaata ka albumeid, millele tekstide lõpus viidatud.

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.