Fr.C44: Leid päästepaadist

27. juuni, 1996, kell 2250, neljapäev
Mul hakkab vaikselt kõrini saama. Meie trümmitöögraafik sai otsa, algab taas mehaanika praktikantide kord. Nende päevade jooksul ei vedanud kordagi kalalaevadega. Enamus aega passisime ja ootasime tööd. Krt, meile on tõesti palju valetatud. Käivad jutud, et peale selle, et me raha ei teeni, tahetakse seegi käest võtta, mis peaks meile kuuluma. Kapten olevat öelnud, et kontoris arutatakse seda, et praktikantidele miinimumtasu maksta ja kõik… Vargad. Firma tahab meid tõsiselt koorida. Miks me üldse tekil tööd teeme? Orjalaev.

Muidu algas meil tekitöögraafik. Motivatsioon on alla igasugust arvestust.

Pootsman avastas paadivarustus kontrollides, et paadikatte alla oli mitu jalgratast peidetud. Vanemate praktikantide käest kuulsime, et mõned olid tänavatelt jalgrattaid pätsanud. Lisaks sellele, et virutati tänavatele välja pandud kaupluste träni. Jalgrataste leiust teatati ka kaptenile, aga see ei hakanudki asja uurima. Kehitanud vaid õlgu. Kui nii, siis pole järgmisest sadamast kelleltki kojusõitu. Mõtlen siin veel, et kartsime Klaipedas, et politsei viib meid bussijänesena liikumise eest kapteni palge ette ja kojusõit… Naiivsed olime?

Mina seda varastamise asja ei mõista. Mis sest, et välisriigis ja kunagi sinnakanti enam ei satu. Aga kohalikele elanikele jääb ju mingi Eesti laeva meeskond pikaks ajaks meelde: Fryderyk Chopini kai ääres olemise ajal sagenesid vargused… Tagantjärele mõtlen, et oleks pidanud ikka Invergordonis kail juttu ajama tulnud poistele ütlema, et laev ikka “russ”.

Lauaseltskonnas oli veel takkajärgi Invergordoni varguste üle naerdud. Üks rääkis, et olid peale jalgrataste tarimist laeva linna peale tagasi läinud ja mingi vanamees oli poiste käest küsinud, ega nemad ei tea, kes poe eest ta jalgratta ära viinud. Poisid olid temaga koos mööda tänavaid käinud ja “aidanud” tal otsida…
Ma ei tea, minul on imelik tunne, kuigi ei peaks. Mulle ei mahu pähe mentaliteet, et võtta midagi sellist, mis mulle ei kuulu. Lihtsalt. Mis õigusega? Või olen kibestunud, et mul endal pole iseloomu seda teha… Maailm on vargaid täis. Nii vist jäädakse ellu. Loll arusaam.

Mairold

meremees ja sulesepp

2 thoughts to “Fr.C44: Leid päästepaadist”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.