Dar Młodzieży Tallinna sadamas

Poola purjelaev Dar Młodzieży on praegu Tallinnas. Laev on oma suvisel Euroopa ringreisil ning Riia ja Helsinki vahel külastatakse Tallinnat. Kusjuures siin mitte ainult laeva näitamas, vaid ühe tähtsa ürituse raames.

Kolmemastiline, Euroopa suuruselt kolmas purjelaev, seisab Tallinna vanasadamas. Laev kuulub Gdynia Mereakadeemiale (Wyzsza Szkola Morska w Gdyni), kodusadam samas linnas. 1981. aastal ehitatud purjelaev on 108,8 m pikk, merevees on maksimaalne süvis 6,37m, 26 purje kogupinnaga 3015 ruutmeetrit. Peamasti kõrgus alates veeliinist on ligi 50 meetrit.

Purjede all on maksimumkiiruseks saavutatud 16,5 sõlme, mis on muljetavaldav tulemus. Jõuseadme abil on tavaliselt kiirus 9 sõlme, aga maksimumkiiruseks on võimalik saada 12 sõlme. Meeskonnas on 40 liiget pluss 4 õppejõudu, aga kadette mahutab 120 + 30.

Praegune Balti mere ring on Muusikaline Merereis, selle kohta leidsin infot Poola Vabariigi Suursaatkonna kodulehelt:

Muusikaline merereis
Poola Raadio Riiklik Sümfooniaorkestri Katowicest 70.aastapäev ning dirigent Jerzy Maksymiuki 70. juubel on andnud inspiratsiooni tõelise muusikalise merereisi korraldamiseks. Mereidee on oluline ka seetõttu, et tänavu tähistatakse Gdyniale linnaõiguste andmise 80.aastapäeva. Gdynia on Poola kauneima laeva Dar Młodzieży (‘Nooruse and’) kodusadam ning ühtlasi meie muusikalise merereisi algus- ja lõpp-punkt.
Selle laeva pardal seilates külastavad muusikud Lätit, Eestit ja Soomet, et tutvustada nende riikide pealinnades nii Poola kui ka Läti, Eesti ja Soome heliloojate loomingut. Repertuaarist ei saanud loomulikult puududa ei dirigent Jerzy Maksymiuki lemmikteoseid –– Claude Debussy “Meri” ega ka üks kauneimaid mereteemalisi helindeid, F.Mendelssohn-Bartholdy “Merevaikus ja õnnelik reis”.
Meie merereis rõhutab Euroopa Liitu kuuluvate Läänemere-äärsete riikide sõprust. See on hea võimalus tutvustamaks maailma kontserdilavadel Poola helilooja Feliks Nowowiejski seni suhteliselt vähe esitatud teost “Läänemere legend” ning demonstreerimaks orkestri mitmekülgseid oskusi. Peale kuulsate klassikalise muusika teoste esitab Poola Raadio Riiklik Sümfooniaorkester suurepäraselt ka uusimat kaasaegset heliloomingut, mille tõenduseks on iga-aastane kutse osavõtuks kaasaegse muusika festivalist “Varssavi Sügis”. Eesti heliloomingust on Arvo Pärdi hiljutise 70.juubeli puhul Tallinna kontserdil kavas teos “Orient and Occident”.

Samast infoallikast sain teate tänase kontserdi kohta, aga Eesti Kontserdi kodulehel ei ole selle kohta mitte midagi. Küllap Poola saatkonna organiseeritud üritus on kutsetega ja arvatavasti täna enam pileteid sinna ei saa.

ERAKORDNE SÜMFOONIAKONTSERT, 29.mail 2006.a. kell 19.00, Estonia Kontserdisaalis, Poola Raadio Riiklik Sümfooniaorkester Katowicest
Dirigent: maestro Jerzy Maksymiuk
KAVA:
F.Nowowiejski. Kontserdi avamäng “Läänemere legend” (12`)
P.Vasks. “Viatore” (15´)
J.Sibelius. “Okeaniidid” (10´)
***
F.Mendelssohn-Bartholdy. Kontsertavamäng “Merevaikus ja õnnelik merereis” (12´)
A.Pärt. “Orient and Occident” (10´)
C.Debussy. “Meri” (23´)

Aga kel mahti, võib ilusat laeva vaatama minna. Aega on napilt, plaani järgi lahkub purjelaev täna keskööl (29.05.06, kell 2355).

Lisa kell 1430: Kuna nad on Tallinnas seoses oma projektiga, siis laev ei ole publikule avatud. Võib-olla õnnestub laeva eemalt näha. Web-kaamerast eriti hästi ei näe :)

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “Dar Młodzieży Tallinna sadamas”

  1. Nüüd on ta muidugi läinud, ei WEB-kaamerast ega Tallinna sadama kodulehelt teda näha ei ole. Aga ega see ei ole viimane kord, kui nad siia satuvad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.