Fr.C8: Fryderyk Chopin ja meie

22.mai,1996 kell 2300, kolmapäev
Ikka veel reidil. Paks raamat sai läbi. Muidu igavus.
Täna saime ainult värvida. Tundub, et on kiire hakanud, sest pinna ettevalmimist meil eriti enam ei nõutagi. Antakse ainult värvi. Pootsman on üks muheda olemisega vene vana. Nõudlik ta ei ole, see mida küsime, sellele vastuse annab. Ta justkui ei oskaks meiega midagi peale hakata. On nagu voli meid kamandada ja nagu ei ole ka. Meie “otsene” boss tegelikult praktikajuhendaja Garden. Kool pani kaasa ühe juhendaja tüürimeeste jaoks ja kolm mehaanikutele. Mehaanikuid on mitu gruppi, üks päris venekeelne. Lisaks on külmutusmehaanikuid. Kõik tahavad õpetamist. Garden meil on küll nõudliku olemisega. Tahab justkui mingit distsipliini hoida. Iga lause, mis ütleb, on nii tähtis, et kordab selle teist ja kolmandat korda üle. Meil on seoses filmiöödega hommikuti sissemagamisega probleeme, aga Garden ega pootsman küll ei ole need, kes meid sunniks magusast unest loobuma.

Garden saatis meid täna pootsmani juurde tähtsa küsimusega: Mis on Fryderyk Chopin’i ankruketi kaliiber? Me ei saavat praktikapäevikut korralikult täita, kui ei saa kõikidele küsimustele vastust. Ei saa täita, kui ei ole vastuseid.
Ennastki hakkas huvitama see tähtis laevaparameeter. Küsisime siis pootsmanilt. See vaatas meile juhmi näoga otsa ja kehitas õlgu. Rähmas käega ja ütles … (piip) etovo znajet. Üks madrustest arvas, et parem mõõdaks ära ja siis me vööri lendasime. Saime vastuseks 67 mm. Ankrukett on räigelt jäme küll.

Fryderyk Chopin

See foto sai tegelikult tehtud alles augustis, kui olime naasnud Paljassaare sadamasse. Kolme kuu jooksul ei olnud kordagi head võimalust laevast korralikku pilti saada. Ja ega siingi ta pole täielikult pildile mahtunud. Tagumine valge tekiehitus ei ole mingi teise laeva oma, see on koht, kus meie kajutid, provisjonilaod ja kambüüs asusid.

Siinkohal väljavõte praktikapäevikust. Nüüd seda lugedes, kui on mitu aastat merd seilatud, paneb see muigama. Magamiskohtade arv paistab tähtsam olevat, kui laeva kiirusomadused. Aga kas me oskasime sel ajal aimata, et praktikajuhendaja soovituste järgi kokku pandud praktikapäevik oli täis palju ebaolulist ja vigu.

Ujuvbaasi FRYDERYK CHOPIN taktika- ja tehnilised andmed:
Ehitamise aeg ja koht: 1965, Poola
Kutsung: ESML
Parda number: EB-0136
Maksimaalne pikkus: 165,53m
Maksimaalne laius: 21,34m
Parda kõrgus peatekini: 9,45m
Süvis tühjalt: 4,40m
Süvis täislastis: 8,02m
Parda kõrgus ülemise tekini: 12,6m
Brutoregistertonnazh: 13467
Netoregistertonnazh: 4263
DWT (suvel): 9796,7
Peamasin: diisel 7200 hj
Diiselkütte tagavara: 4100t
Kütuse ööpäevane kulu: 25t
Lasti mahutavus: 9796,7t
Pumpade võimsus: Kütusepumpadel 22t/h, veepumpadel 20t/h
Vee tagavara: 1906t
Ööpäevane veekulu: 35t
Mageveeseadme tootlikkus: 100t/ööpäevas
Koide arv: 228
Kiirus: kuni 12 sõlme
Trümmide kubatuur: 8602m3
Tonnide arv 1cm süvise kohta: 29t
Ankruketi kaliiber: 67mm
Täielik veeväljasurve: 19660t
Tulekustutussüsteem: vee-, auru-, süsihappe-
Klassitähis: UL(star) R4/1 C

Mairold

meremees ja sulesepp

3 thoughts to “Fr.C8: Fryderyk Chopin ja meie”

  1. Praegu on laeva saatus teadmata. Mõned aastad tagasi oli kuulda, et läks India poole, et seal vanarauaks lammutada…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.