MM: Merekultuuri selts tutvus piirivalve mereseirega

Saaremaa Merekultuuri Seltsi liikmed tutvusid kolmapäeva õhtupoolikul Eesti Piirivalve Lääne piirivalvepiirkonna mereseiresüsteemiga.

“See on laevade ja madalalt lendavate õhumärkide tuvastamiseks ja jälgimiseks,” tutvustas suurel elektroonilisel kaardil nähtavat pilti Kuressaare Merepäästekeskuse allkeskuse ülem vanemleitnant Heikki Hallist.

Radarite ja teiste nüüdisaegsete vaatlusseadmete abil tuvastatakse ekraanil nähtav objekt ja seejärel identifitseeritakse.

“Kui teame laeva nime ja kutsungit, siis teame, kellega on tegu. Meil on teiste piirkondade ja rajoonidega ühtne süsteem. Kuressaarest jälgime kogu Saaremaa ümbrust, Pärnu ja Liivi lahte,” selgitas Heikki Hallist.

Merekultuuri seltsi liikmed tundsid huvi, kas karu saabumine Ruhnu ka Kuressaares ekraanilt jälgitav oli. “Karul ei ole radaripeegeldajat küljes,” vastas seiresüsteemist selgitusi jaganud vanemveebel Hardo Remmelg.

Praegune seadmepark piirivalvureid rahuldab, kuigi Eesti suuremates keskustes on juba täiuslikumad seadmed. Möödas on see aeg, millal piirivalvurid vaatetornist merel silma peal hoidsid.

Kuressaarest merd valvavatel piirivalvuritel on täielik ülevaade Eesti vetes ja sadamates olevatest laevadest.

20. mail pannakse Saaremaa Merekultuuri Seltsi eestvõtmisel mälestustahvel Möldri küla lähedale Labuna randa, kus 1947. aastal ehitati meister Mihkel Lahe juhtimisel Saaremaa viimane purjelaev, kahemastiline alus Linda.
Aare Laine Meie Maa 12-05-2006

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.