Mitu silindrit on sinu laevamootoril

Mootorrattaste mootorid on mõnikord 1-silindrilised (vähemalt vanasti olid), automootoritel on enamaltjaolt paarisarv silindreid (2,4,6,8,10,12,16) – harvem 3 või 5 silindrit, vanasti oli ka lennukeid 7-silindriliste tähtmootoritega. Laevadel aga on enamaltjaolt 8, 10, 12 või 16 silindrilised rivimootorid. Nagu ikka, on siingi olemas erandeid, ühe sellise otsa sattusin lugedes artiklit jaanuaris toimunud Silja Serenade kapremondi kohta.

Konehuoneessa on myös täysi hyörinä. Pääkoneiden nokka-akselien laakerit ja käyttöpyörät vaihdetaan telakoinnin aikana. Menetelmä on perinteinen: koneen yläkerta puretaan, nokka-akseli otetaan irti ja uudet laakerit asennetaan paikalleen. Laivakoneessa kaikki on kuitenkin suurta, sillä yksi mäntä tuottaa tehoa noin 905 kilowattia. Pääkoneita Serenadessa on neljä ja niiden yhteinen teho on 32,5 megawattia.

Wärtsilä kokeili laivassa ensimmäisenä kumityynyille kiinnitettävää suoraa yhdeksänsylinteristä 9L46-moottoria.

“Joko 8-, 12- tai 16-sylinterinen V-moottori olisi käynniltään tasaisin, mutta kukaan ei halua maksaa ylimääräisistä megawateista”, sanoo Wärtsilä Servicesin Carl-Johan Kronberg.

“Sen vuoksi joudutaan tekemään moottoreita myös parittomalla sylinterimäärällä. Kun tiedämme, millainen laivan runko on, laskemme sille parhaan moottorikoon”, hän jatkaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.