EMA simulaatoriga oleks olnud võimalik suuremat kahju ennetada

Eesti Mereakadeemias korraldati eile simulatsioon hetkel Eesti rannikut reostava naftalaigu kohta. Sellega tõestati, et reostus pärineb tõepoolest Libeeria lipu all sõitvalt trankerilt Flawless (veatu, täiuslik). Kui informatsioon reostuse kohta tankerilt oleks jõudnud operatiivselt Eesti Mereakadeemiasse, siis oleks olnud võimalik ennetada taolist katastroofi.

“Merel on reostust kordi odavam kokku korjata, rääkimata muust kahjust, mida see rannikule jõudes on teinud,” ütles Leiger, kelle eestvedamisel toodi selle aasta algul mereakadeemiasse viis miljonit krooni maksnud merereostustõrje simulaator.

Simulatsioonist selgub, et reostuslaik hakkas ilmselt liikuma 23. jaanuaril Hiiumaast 40 km põhjapoolt ning jõudis Eesti rannikule 27. jaanuari õhtul. Reostus avastati 28. jaanuari hommikul.

“Igal juhul meie katse sellist liikumist näitas ja reostus jõudis just sinna, kuhu see arvutuste järgi pidigi jõudma,” ütles Leiger.

Ametnikud panid rahva ja riigijuhid häbistavasse infosulgu

Reostusest Jänese urus.

Reostusest kannatanud linde on leitud juba teiste veekogude äärest.

Reostusest kipper.ee foorumis

Elina käis Nõval linde pesemas.

6 thoughts to “EMA simulaatoriga oleks olnud võimalik suuremat kahju ennetada”

  1. 2.5 m lainega ja 10 m tuulega suudavad eesti õlitõrjelaevad merel õli korjata ? ütle palun milline neist .. (strandberg ütles seda omqtelevisioonis muideks .. sedasama)

  2. Kes oleks keelanud Eestil abi paluda naaberriikidelt? Meie võimalused on tõesti niivõrd nirud. Seda tõestas ka ranna puhastustööd, kus inimestele ei jätkunud korralikku kaitseriietust.

  3. kui kopter alla tuli, siis eesti palus ju abi .. vaata ise mis sest välja tuli .. pealegi ametlikult on eesti ju võimeline õli tõrjuma, ise ütlesid ju :) btw, re: hanseatic – ma olen selles toas käinud, kus emergency response team koos käib ja mõnega neist ka rääkinud :)

  4. Hehh, ma pidin olema mingi kõva laksu all, et kiita Eesti riigi võimekust naftareostusele reageerimisel. Kust Sa seda üldse võtsid? :) Kuidas on lood muidu veeproovidega, neid veel ikka võetakse põhjarannikul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.