Tallink jättis eilsel börsipäeval väikeaktsionärid infosulgu

Kuna paljudel puudub ligipääs Äripäeva online uudistele, siis otsustasin antud artikli (26.01.2006) tervelt mereblogisse üles panna.

Tallink hoidis erinevalt Helsingi börsil noteeritud konkurendist Viking Line’ist oma väikeaktsionärid eilsel kauplemispäeval teadmatuses.

Tallink jättis eilsel börsipäeval väikeaktsionärid infosulgu Tallinki konkurent Viking Line teatas eile kell 11.20 Helsingi börsi vahendusel kõikidele aktsionäridele, et osaleb Silja Line ostupakkumises. Viking Line aktsia reageeris uudisele 1,7 protsendilise langusega. Õhtuks oli aktsia hind eelneva päevaga samal tasemel.

Tallink vastas seepeale Äripäeva päringule, et nemad teemat ei kommenteeri ega börsiteadet avalda.

Äripäeva pealekäimisel ja Tallinna börsi nõudmisel edastas Tallink siiski eile kell 16.26 börsiteate, kus märkis, et osales Silja Line’i pakkumise esimeses voorus, mille tähtaeg oli eile kell 15.00. “Siduvaid kohustusi Tallinkile sellega ei kaasne ja täiendavaid kommentaare pakkumise käesolevas faasis Tallink ei anna,” oli Tallinki sõnum.

Silja Line’ile tehtud pakkumised vaatab läbi investeerimispangas Societe Generale töötav Dan Clague. Clague ütles eile uudisteagentuurile Bloomberg, et ei saa kommenteerida, kui palju pakkumisi laekus. “Järgmiste päevade jooksul tutvume kõigi pakkumistega,” ütles Clague. Tema sõnul loodetakse tõsised pakkumised välja sõeluda märtsi keskpaigaks ja ostu-müügi lepingu sõlmimiseni jõuda aprillis. “Saame kaugelt enam kui kümme ostupakkumist,” ütles Silja Line’i tegevjuht Antti Pankakoski jaanuari alguses Rootsi majandusajalehele Dagens Industri. Pankakoski rõhutas, et müük puudutab kogu Silja Line’i, mitte üksikuid osi. Kauppalehti andmetel osalesid Silja Line’i oksjonil ka Rederi Ab Gotlandia ja Stena. Rootsi ajalehe andmeil võivad firmast huvitatud olla ka Kreeka ning Vene investorid.

“Tallink oleks võinud kohe Silja Line’iga seonduva börsiteate teha,” sõnas Hansapanga maakler Romet Tepper. Ta lisas, et Silja Line’i ostuks võib Tallinkil kasutusse minna oluline osa omakapitalist. Firma omakapital on 2,7 miljardit krooni ja kui tehakse tehing, mis ületab 10% omakapitalist, tuleb börsi reglemendi kohaselt ka väikeaktsionäre teavitada. “Arvata on, et Silja Line’i ostul tuleb rohkem kui 270 miljonit krooni välja käia,” märkis Tepper.

Äripäeva küsimusele, miks Tallinna börs ei peatanud kauplemist Tallinki aktsiaga, vastas Tallinna börsi turuteenuste osakonna spetsialist Kalle Viks, et meedias avaldatud info põhjal ei olnud võimalik hinnata mõju Tallinki aktsia hinnale. “Kui firma peab ärialaseid läbirääkimisi, siis ei tohi infot avalikustada, kuni see info ei leki firmast välja,” ütles Viks. “Tegu oli vaid indikatiivse pakkumisega ning teada pole ka Silja Line’i eest pakutav hind.”

Börs oleks pidanud kauplemise Tallinki aktsiaga peatama

Tallinna börs oleks pidanud eile kauplemise Tallinki aktsiaga peatama, kuni vajalik info on börsisüsteemi vahendusel avaldatud. Tallinki konkurent Viking Line teatas eile kell 11.20 Helsingi börsile, et osaleb Silja Line’i ostupakkumises. Tallink tegi seda alles siis, kui oli börsi juhtkonnalt mitu kõnet saanud, kus neil seda teha paluti.

Börsil oleks tulnud tegutseda konkreetselt – kauplemine peatada, kuni info avalik. Nii ehk õpib Tallink edaspidi infot kiiresti börsile edastama.

Artikli autor (Annika Matson) omab Tallinki aktsiaid.

Uurime Tallinki Silja Line’iga seonduvat infosulgu (Raul Malmstein, finantsinspektsiooni juht)

Fakt, et Tallink on oma esindajate sõnul teinud pakkumise konkurendi Silja Line’i ostuks, aga nimetatud pakkumisest ei teavitatud kohe investoreid börsisüsteemi vahendusel, pälvis finantsinspektsiooni tähelepanu.

Finantsinspektsioon ei arva, et kauplemise peatamine oleks olnud vajalik, kuna peatamise aluseks ei saa automaatselt olla Tallinki juhatuse liikme väidetav avaldus või kommentaar Soome pressis.

Tallinkil on kohane anda piisavalt kiiresti selgitus nimetatud küsimuses – kas kinnitada Tallinki osalemist või lükata ümber Soome pressi uudis. Kuna pakkumiste tähtaeg oli minu andmetel täna (eile – toim.) kell 15.00, siis varasem kommenteerimine oksjonil või pakkumisel osalemise kohta poleks olnud Tallinki poolt vajalik. Teema jõudmine pressi siiski kohustas Tallinki väga kiiresti reageerima ja seda nad eile õhtuks ka tegid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.