Puksiir Jupiter 6 saladuslik kadumine / Tug vanishes while towing ship

Juulis alustas oma teekonda Kuubast Indiasse puksiir Jupiter 6, mis vedas enda järgi 16000 tonnist puistlastilaeva Satsung. Puksiiri meeskond koosnes 12 inimesest. Mõne nädala pärast jõuti Walvis Baysse, Namiibia. Peale 4-nädalast remonttööd võeti suund edasi India peale. Varsti peale Walvis Bayd lahkumist kadusid mõlemad laevad. Laevad ei vastanud enam kutsungitele raadio teel ega hakanud nad silma ka tihedal laevateel sõitvatele alustele. Seega kadunud nagu “vits vette”. 26. septembril teatas m/l Poseidon, et m/l Satsung triivib Port Elisabethist 250 nm lõunas, pukser Jupiter 6-st ja tema meeskonnast polnud jälgegi. Satsungi kahe ankru külge kinnitatud puksiirtross rippus kurvalt vette.
jupiter6
Puksiir Lõuna-Aafrikast, Smit Amandla, liigub hetkel Satsungi poole, et võtta ta endale järgi, kindlustada ohutu meresõit teistele laevadele ning teha kindlaks, mis siiski juhtus laevadega.

“The master of the Poseidon reported that the two anchor chains of the Satsung were both connected to a tow wire hanging into the sea. We obviously don’t know whether there is seven metres of tow wire on it, or 700m. We will just have to wait and see”

Meelde tulevad lood “Lendavast Hollandlasest” ning teadmata kadunuks jäänud laevadest avameredel. “Lendava Hollandlase” müüt saigi tegelikult alguse siit samast, Hea Lootuse neeme juurest.

5 thoughts to “Puksiir Jupiter 6 saladuslik kadumine / Tug vanishes while towing ship”

  1. see koht on veel ühe asja poolest tuntud, nimelt on see üks kohtadest maamuna peal, kus nn “killer wave’d” esinevad. kurikuulus oli see suurtele balkeritele, kes austraaliast vilja või maagilastiga tulid ja just sealsamas kohas pooleks läksid. nimelt saavad seal kokku india ookean ja atlandi ookean pluss on mandrilava väga ebasobiva konfiguratsiooniga.

  2. eelmine kommenaar pani kohe mõttesse…

    Ikkagi ma ei tahaks uskuda et, sellise “kurikuulsa” piirkonna läbimisel midagi saatuse hooleks oleks jätnud.

    Vaatamata sellele, et uuringuid selle ala kohta pole palju tehtud, on tarkades raamatutes olemas “killer waves” ehk abnormal waves (nagu tark raamat ütleb) hingeelu , mida üks üks heast merepraktikast lugupidav laevamees tähelepanuta ei tohiks jätta.

    Tark raamat toob välja selgesõnalised uuringute tulemused antud piirkonnas, et 200 m sügavuskontuuri sees sõites pole seda fenomeni täheldatud ja samuti mitte kaugema kui 30nm ja juhtumid on toimunud teadaolevalt laiuste 29 S – 33,5 S vahel. Lisaks kui ikka adrenaliini taga ajad, siis võid fenomeni uurinute teooriale põhinedes ikkagi sellelt alalt läbi minna jälgides tuule tegevust, mis kindlaks tehtud tingimustel annab tõuke suurele lainele (aga ajaline võit poleks märkimisväärne isegi mitte pusiiri puhul). Kui juhised ees, mis siis viga vähemohtum kurss kaartile kanda.

    Avamerel kaduma läinud laevade uurimisel on üks variantidest peaegu alati abnormal waves, mis aga mitmetel jutudel pole tõeseks osutunud, nagu näiteks hiljuti ka Discovery’s kajastatud “Derbyshire” loo puhul, kus pikka aega peeti sedagi õnnetust looduse süüks.

    Njahh eks siis aeg näita, mis sest loost saab. Loodan, et aluse kadumise uurimisel ressurssidega kitsid ei olda ja faktid päevavalgele toimetatakse!

  3. Samuti ei taha uskuda, et selle koha läbimisel oleks midagi kahe silma vahele jäetud. Sellist tööd tegeva pukseri meeskond peaks olema piisava kogemuse ja oskustega. Teisalt jälle, kui satuti ka ootamatusse hiigellainesse, siis kõik on võimalik. Kahjuks ei ole hetkeks teada, kas Satsungil on mingeid vigastusi või märke laine rünnakust. Eks hoiame pilku uudistel peal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.