Kas Tallink ostab Silja Line’i ära?

Reedeses Talous­elämäs ütleb Turu Kaubanduskõrgkooli meremajandusprofessor Jorma Taina, et Silja Line on müügis ja selle ainus võimalik ostja on Tallink, asjaosalised peavad seda spekulatsiooniks. Talouselämä artiklis “Tallink tahab Siljat” kommenteerib Taina Silja Line’i praegust kehva majandusseisu nii: “Mina saan asjast aru nii, et Silja on müügis.” Arutledes võimaliku ostu-müügitehingu üle lisab ta: “See võib huvitada ainult Tallinki, kes ostaks seega juurde turuosa ja liine.”Silja Line Eesti juhatuse esimees Meelis Laido ütles, et ei tea asjast midagi, kuid lisas, et on kutsutud kolmapäevaks Helsingisse, kus toimub laevafirma juhtkonna koosolek. Silja Line’i avalike suhete juht Tuomas Nylund eitas laevafirma müügi plaani ja ütles, et tegu on professori spekulatsiooniga, mida toimetaja kahjuks tõe pähe võttis. “Meie äril pole midagi viga. Ehkki Läänemerel on konkurents väga tihe ja laevu liiga palju, ei saa me reisijate vähesuse üle kurta,” selgitas ta. Samas tunnistas Nylund, et Läänemerel on raske võistelda Tallinkiga, sest maksud on Eestis madalamad. Nylundi sõnul on pärast maksuvaba kaubanduse kadumist ja alkoholiaktsiisi langust Soomes tulu raske teenida. Ehkki kütusehinnad on tõusnud, ei saa piletihindu tõsta, tõi ta veel ühe põhjuse. Siljale tõi kahjumit ka Tallinna–Peterburi–Rostocki liinil sõitnud Finnjet, mis nüüd on USAsse renditud. Tuleval kesknädalal Helsingis toimuva laevafirma juhtide kogunemise kohta ütles Nylund, et selles pole midagi erakorralist ja arutusele tulevad tavalised tööasjad.

Sea Containersile kuuluva laevafirma Silja Line kasum vähenes mullu ligikaudu poole võrra, 18 mln euroni. “See on ajakirjanduslik spekulatsioon ja Tallink ei soovi antud teemat rohkem kommenteerida,” ütles Tallink Grupi finantsdirektor Janek Stalmeister. Ta lisas, et ettevõte usub Tallinki reisijate arvu jätkuvat kasvu Tallinna–Helsingi ja Tallinna–Stockholmi liinil. Tallink teatas nädala alguses reisijate arvu ligi 16protsendilisest kasvust 2004./2005. majandusaastal, seda vaatamata aasta alguses suletud Peterburi liinile. Tallinki ühe omaniku, investeerimispanga Danske Capitali Soome fondijuht Lauri Kustaa Äimä ütles reedel Äripäevale, et ta pole ise veel lehti lugenud. “Ma ei ütle teile selle kohta midagi, kuna olen firma nõukogu liige,” ütles Äimä. “Uudis on kompromiteeriv, aga mul pole asjast aimugi,” lisas ta.

Äripäev, 19.09.2005

Elame, näeme…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.