Kui palju on Eestis merepäevi?

Hakkasin mõtlema, et kui palju mere- või veeüritusi meil Eestis üldse toimub? Pinnapealsel otsimisel leidsin mõned.

1. Tallinna merepäevad.  Kunagisest Admiraliteedi merepäevadest välja kasvanud, nüüd SA Euroopa Kultuuripealinn 2011 tiiva all. Pealinnale vääriliselt suurim merepidu Eestis, korraldajad on aastaid seda teinud, mitmed neist meremehed. Teavad, kuidas õiged merepäevad välja näevad. Sel aastal tõotab tulla läbi aegade suurima külalislaevade arvuga.

2. Puulaevade Pidu Sõru sadamas Hiiumaal. Kahtlemata parim merepidu terve aasta jooksul. Kahjuks toimub see jaanilaupäeval, mistõttu igal aastal ei saa seal käia, aga ehk ongi nii kavalalt sätitud, et pidu rohkem oma kandi jaoks ja oodatud külalistele, kui massiüritusena.

3. Käsmu merepäevad. Käsmul alati! Alati ka sügavama sisuga ja koht ise on peo õnnestumisel vundamendiks.

4. Toila Muinastulede öö. Toila sadamas mönus augustiõhtu üritus ja jämm.

5. Emajõe festival – jõepidu Tartu kesklinnas.

6. 20. mai Euroopa merepäev. Seni on see vaid Admiraliteedi basseini juures toimunud, Tallinnas, aga võiks tegelikult igal aastal olla erinevas sadamas.

7. Mustvee linnapäevade raames toimunud Kalevipoja kala- ja veepäev. Järveäärse sadamalinna pidu, sel aastal vist veeüritust ei toimunud.

8. Virtsu Merepäev, juba pika traditsiooniga üritus.

9. Loksa merepäev. Eelmisel aastal toimus 12. juulil.

10. Kalurite päeval juulikuus toimuvad mitmetes lautrikohtades ja rannasadamates külarahva merepäevad, nt Lohusalu külas, Varnja külas või Lohusuus.

11. Septembri lõpus toimub IMO merepäev, pigem konverentsiüritus.

12. Kuressaare merepäevad? Mõnus kultuuriüritus augusti algul, aga ammu enam ei anna merepäevade mõõtu välja. Miks ma nii arvan? Põhjendused tänases Oma Saares: Merepäevad seljaga mere poole. On mõndagi kõrva taha panna teistelegi merepäevade korraldajatele.

Seni on Kuressaarde laevu vähe kutsutud ja neil pole kandvat rolli. Vaadates fotosid varasemate aastate merepäevadest, leiab sealt merega seonduvat päris vähe. Kui lugeda eelnevate merepäevade kavasid, siis leiab seal kirja pandud üritustest merega seotuid alla kolmandiku. Praegu avalikustatud kava järgi on sel aastal kogu ürituste arv umbes 35, millest meretemaatikat puudutab 10, neist on veesõidukitega seotud vaid 3 ja laevu 0. Merenduse elluäratamiseks tavateadvuse jaoks ei ole just palju, nii toidetakse vaid stereotüüpe, müüte ja väärarusaami merendusest. Oma Saar, 1. juuli.

Kunagi oli suvel ka Pirital Meremess merepäevade hõnguline, aga üritus lükati talvesse ja katuse alla.

 

Üle kümne merepäeva ikka, kindlasti kõike ei tea veel. On veel? Oleme info eest tänulikud.

Aga nüüd jalad alla ja purjed üles, sest mitmeid merepäevi vaja ju külastada. Mereblogi püüab kätt pulsil hoida, kuigi suveajal pole see lihtne :)

Mairold

meremees ja sulesepp

5 thoughts to “Kui palju on Eestis merepäevi?”

  1. 25.juulil on ka Viimsi Vabaõhumuuseumis traditsiooniline Kalapäev. Kavas kala ja kalakõrvase laat, erinevad tegevused, õhtu lõpetab Arved Haugile pühendatud kontsert, kus esineb ansambel Traffic. Kalapäeva raames toimub ka Rannarahva täika, mis seekord keskendub kõigele, mis kalapüüdmise ja merega seotud. Võta kapist oma vana õng, kuurinurgast vana paat ja tule müüma. JA ehk õnnestub soetada kellegile enam mittevajalikud ujumislestad ja ujumisrõngas:)
    Rohkem infot ilmub kohe-kohe kodulehele http://www.viimsimuuseumid.ee, kõik, kes soovivad tulla täikale müüma peaks ühendust võtma riina@viimsivald.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.