Kapten on samuti inimene

Costa Concordiaga juhtunu üle on maailma meedias palju vahtu üles keerutatud, aga õnnetuse asjaolude sisulise aruteluni ei ole tavameedias veel jõutud. Itaallasest kapteni ainuisikuliselt häbiposti “naelutamise” pärast avaldan pahameelt tänases Postimehes.

Ekraanitõmmis Postimehest
Ekraanitõmmis Postimehest 25.01.2012

Kell 2100, artikkel täismahus: Kui suur laev mahub kapteni pähe.pdf

Meremehe väsimuse teema Mereblogis ennegi kajastamist leidnud:
Dan Heering: Inimfaktor laevanduses
Tähelepanelik piirivalvur hoidis madalalesõidu ära
Taas väsinud meremehest ja riigi merekaitsesuutlikkusest
M/l Karen Danielsen põrutas vastu Great Belt’i silda
Skarpoe madalal 27.03.07 – teel Pärnusse
Tüürimehe töölaud seinal ja arvutis
Kapten magab…

Mairold

meremees ja sulesepp

7 thoughts to “Kapten on samuti inimene”

  1. Olid ilusad ajad, kui lingile klikates sai ilma igasuguse trikitamiseta netist lehte lugeda… Kopeerid äkki selle loo siia ka? :)

  2. Mul endal miskipärast avanes veebis kogu lugu, ilma trikitamiseta… PM esilehelt alles avastasin, et PM logo juures on +märk. Õhtupoole panen kogu teksti siia üles.

  3. Ja et kapten on tõesti muutunud sõltumatuks reatöötajaks (loe: isik, kellest ei sõltu midagi), positsioon milline on madruse omast kohati kordades hullem, näitas tänane Pealtnägija. Aga Peedu Kassist ma aru ei saa! Kas tema siis mitte veel saa öelda “ma olen juba piisavalt vana, et mitte midagi karta!”!? Kui suur saab olla hirm kaotada töökoht, kuhu juba liiga kauaks “tiksuma” on jäädud???

  4. Peeter Udelt hea repliik: Hea lugu. Ja just täpselt nii ongi, aga lisaks muule on välja toomata, et kapteni eelnev kompentents ja meeskonna joondamine, koolitamine jne viisid 4000 inimese eduka päästmiseni. Kahju on muidugi sellest 0,1% hukkunutest.

  5. Kommentaar Delfist:
    Tüürimees
    27.01.2012 10:21
    Kogenud meremehena julgen ka sõna sekka öelda.. Olgu, lepime sellega et Kapten tegi navigeerimisvea, seda viga vb poleks juhtunud, kuid juhtus.. Seda, mis juhtus pärast kokkupõrget kaptenisillal, me ei tea hetkel veel ja maarottidel ei tasu igast ajakirjaniku uudisest kohe järeldusi tegema hakata. Selleks on uurimiskomisjonid. Ei ole tõesti õiglane süüdistada kogu laeva mahajätmise operatsioonis üksnes Kapteni ebapädevust. Teil maarottidel tõesti ei ole aimu kui mastaapse evakuatsiooniga oli tegemist. Olgugi et Kapten lahkus enne viimaseid reisijaid laeva pardalt, kuid miks seda tegid ka Vanemtüürimees (kes üldiselt vastutab laevas evakueerimisprotsessi järjepideva toimimise eest) ning kuhu kadusid kõik ülejäänud tüürimehed, keda seal ilmselt oli 3-4 inimest. Tehti vigu..aga ilmselt Kapteni kiire tegutsemine viia laev madalikule päästis sadu võibolla tuhandeid inimelusid.
    Meie töö pole kohut mõista, vaid meie peaksime tegema järeldusi edaspidiseks ohutuks navigeerimiseks..
    Kapteni süüdistamine kõiges ei ole põhjendatud, suur vastutus langeb ka laevaomanikul ja laevaoperaatoril, kes on varasemalt lubanud samasugust möödasõitu Giglio saarest.

    Lisaks võttis sõna kapteni lähedane: http://www.elu24.ee/715170/costa-concordia-kapteni-naine-mu-mees-ei-ole-koletis/

  6. Eks lugupeetav kapten saabki praegu pähe ja asi haiseb kõige rohkem ikka selle sama deserteerumise pärast. Kõik muu on esiti veel vaieldav. Selles mõttes on kaks eelnevat kommentaari samamoodi meelevaldsed ja kontekstist välja rebitud.
    Aga omaette fakt on see, kui hakkate googeldama ja youtube’st teatud märksõnade järgi otsima, siis imelikult palju on olnud õnnetusi Costa laevadega, kus augud keres ja reisijad surnud.
    Ja veel, seoses eelmises kommentaaris mainitud vanemtüürimehega, meenub lugu päriselust, mille rääkis sündmuse tunnistaja ise: laeval puhkenud tulekahi. Meeskond asunud leekidega võitlusse. Ühel hetkel keset heitlust märgatud meest, vänemtüürimeest, kes asjad kenasti pakitud, seisis tekil oma kohvriga päästepaadi kõrval ja ootas …

  7. Ma vist olin isegi selle laeva peal, kus vanemtüürimees juba poolenisti päästepaadis oli, kui me masinaruumist ühte meest otsisime, et saaks ta enne välja, kui masinaruumi kustutussüsteem käiku lasta….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.