Taas väsinud meremehest ja riigi merekaitsesuutlikkusest

Kirjutasin Mereblogis hiljuti tähelepanelikust piirivalvurist, kes laeva madalalesõidu ära hoidis – Oma Saar kirjutas ärahoitud õnnetusest. Ja vihjasin, et sellised juhtumid on Läänemerel suhteliselt sagedased, et sillas magava vahimehe tõttu ka karile sõidetakse.

Ja just naabrite ajakiri Scandinavian Shipping Gazette kirjutab, et tanker Havi Tarder 'iga juhtus sama. Nädal varem.

Tanker close to accident in Åland Sea

SSG-GÖTEBORG. The Malta registered chemical tanker Havi Trader was minutes from land, when a military serviceman supervising the traffic in the area noticed that the vessel had deviated from its ordinary course. After repeated calls, maritime surveillance at the Muskö military base made radio contact with an officer on board the tanker, which turned at the last minute. It is suspected that the officer had fallen asleep. The incident happened last Saturday night off Björkö on the Väddö coast. The Swedish Coast Guard boarded the vessel west of Gotland and the officer was taken into custody in Visby, suspected of reckless driving. The Havi Trader continued its voyage from Finland to Agadir in Marocco. Published: 04.09.08 

Laev oli karilesõidust mõne minuti kaugusel, viimasel hetkel jõudis kurssi muuta. Radarivaatleja korduvad väljakutsed ilmselt äratasid vahimehe. Rootsi rannavalvelaevalt astuti Gotlandist läänes tankeri pardale, et intsidendi põhjusi uurida, vahitüürimees vahistati süüdistatuna hooletus laevajuhtimises.

Väga kiire reageerimine. Selle uudise valguses, et meil riigieelarve kokkutõmbamisel venitatakse mereõnnetuskohale jõudmise aega 8 tunnini, pole lootustki, et tublisid vaatlejaid toetaksid riigi laevad. Mis veel sellest rääkida, et meil võõrriigi laeva pardale sellise intsidendi korral ei astuta, uurimaks, milles asi, kui on suurreostajadki minema lipsanud ja siiani ei ole tabatud.

Meil on tublid ja töökad inimesed, täis tahtmist tegutseda ja vastutada. Aga seljatagust riigi näol ei tunne.

Tänud Tanelile uudisvihje eest! 

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “Taas väsinud meremehest ja riigi merekaitsesuutlikkusest”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.