24.08.2012: Lõkketeateid aina lisandub

Sel laupäeval süttivad taas muinastuled Läänemere randades

PRESSITEADE

Mereuudiste portaal Mereblog
24. august 2012

Saabuva laupäeva õhtul kell 21.30 süttivad randades taas sajad lõkked, et tähistada Muinastulede ööd. Sarnaselt varasematele aastatele oodatakse taas kõiki inimesi mere ja siseveekogude äärde süütama lõket või küünalt, et näidata seeläbi Läänemere rahvaste ühtsust. Muinastulede öö toimub traditsiooniliselt iga aasta augustikuu viimasel laupäeval.

Roja sadama lõke Lätis aastal 2008
Roja sadama lõke Lätis aastal 2008

Muistsel ajal süüdati randades lõkked ohuteadete edastamiseks kaugete vahemaade taha või tee näitamiseks merelolijatele. Kaasaegsete rannalõkete süütamise traditsioon sai alguse Eestis ja Soomes eelmise sajandi lõpul ja lõkkeid hakati kutsuma muinastuledeks.

Muinastulede öö tähistamine sai uue hoo aastal 2009, mil mereuudiste portaal Mereblog.com asus lõkkekohtadest teateid koguma veebilehel www.muinastuled.ee ja hakkas täiendavalt inimesi mere äärde kutsuma. Tänaseks on lõkkesüütamisest saanud laialt levinud traditsioon nii Eestis, Soomes, Rootsis kui ka Lätis.

Mis on Muinastulede öö?

Anneli Ohvril: “Ma väga soovin, et  Muinastulede öö oleks kõigi jaoks traditsioon, mil minnakse mere äärde ja tehakse lõke ning mõtiskletakse selle ääres. Saadetakse suvi ära ja vaadatakse tehtule järele. Meie rahvale on seda aega väga vaja.”
Loe lisa: muinastuled.ee

Riina Aasma: “Sel õhtul ootame inimesi mere äärde ka selleks, et seista silmitsi jõuga, mis on meist tugevam ja ohtlik, kui me teda ei austa, kuid mis on ka meie võimalus, kui meis on piisavalt tarkust seda kasutada.”
Allikas: Viimsi Teataja

Muinastulede öö on taaselustatud vana traditsioon suve ärasaatmisest sõprade seltsis, kus tehakse tuld, tuntakse mõnusat koosolemise ja ühtsuse tunnet. Lustliku jaanipäevaga võrreldes on muinastulede öö rahulik ja mõtisklev. Muinastulede ööd võib tähistama minna ka organiseeritud üritustele. Paljudes väikesadamates ja rannakülades organiseeritakse suuremaid Muinastulede öö tähistamise üritusi koos kultuuriprogrammiga.

24. augusti hommiku seisuga on muinastuled.ee veebikaardil enda lõkkest teada andnud 250 seltskonda Eestist, Soomest, Lätist, Rootsist ja isegi Taanist.

Muinastulede öö lõkete kaardistajatele saadeti 2011. aastal 657 lõkke süütamise teadet, mere ääres viibis Eestis üle 34 000 inimese! Läänemere ümbruses süüdati eelmisel aastal üle 3000 lõkke ja mere ääres võis olla üle 90 tuhande inimese.

Mereblog.com on veebiportaal, mis vahendab merendusalast infot, uudiseid, arvamus- ja merelugusid. Portaali tegijate eesmärgiks on propageerida merendust, merekultuuri ja -majanduse taaselustamise vajadust.

Muinastulede Öö info: www.muinastuled.ee

Lõkete kogumise IT-poole teevad ära Geoape.com ja Emotive.ee

Kontakt:

Mereblog: Mairold Vaik, mairold[ätt]mereblog.com, (+372) 521 9785
www.ancientlights.eu

 Lisa uus lõkkekoht

Reklaamklipp Youtube’is

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.