Dighe: Eesti jahtklubidel on valmidus paralümpia purjetamiseks olemas

BNS uudised, 14.01.2017

Eestis toimunud Balti parapurjetamise ümarlauda väisanud World Sailingu juhi Massimo Dighe sõnul on Eesti jahtklubid juba valmis paralümpia purjeprogrammi algatamiseks ja võõrustamiseks, kirjutas BNS.

“Eestis toimund parapurjetamise ümarlaual osalemine oli vägagi kasulik,” ütles maailma purjetamisorganisatsiooni haru juhtiv Dighe BNS-ile. “Eesti jahtklubid on juba valmis võõrustama ja eest vedama paraolümpia purjeprogrammi, aga momendil puudub parapurjetamise varustus. Rahvusvahelise töögrupi projekt, milles osalevad Balti ja Skandinaavia regiooni riikide esindajad, tõestas aga reaalset huvi parapurjetamise vastu ja ma olen kindel, et Eesti Jahtklubide Liidu ja paralümpiakomitee toetusel on võimalik luua tingimused, mis lubavad juba lähitulevikus projektidega algust teha.”

Eesti Paralümpiakomitee (EPK) presidendi Urmas Paeti sõnul on oluline just see sünergia, mis Läänemere-äärsete maade koostööst tekib, olgugi et Skandinaavia tase erineb Baltimaade omast kardinaalselt.

“Meie paraspordi, just purjetamise stardipositsioon on tänu World Sailingi parapurjetamise juhi Massimo Dighe ringkäigule kaardistatud ning hea ülevaade ettevalmistustöödest olemas,” märkis Paet. “EPK eesmärk on kaasata sporti võimalikult palju erivajadustega inimesi ning purjetamises on meil olemas ligipääsetavaid sadamaid, jahtklubide valmisolek ning naabrid, kellega saab võistelda. EPK planeerib purjetamist tutvustavaid üritusi juba sellesse suvesse, et tuleks juurde uusi harrastajaid ja tekiks ka konkurentsi.”

Parapurjetamise initsiaatori Külli Haava sõnul oli märkimisväärne, et Balti ümarlauale tuli eri maadest osalejaid, kes on purjetamises tugevad tegijad – olgu siis puudega või ilma.

“Mööda Eestit ringi sõites kogesime jahtklubide avatud suhtumist ala populariseerimisel. Loodan, et lahenduse saavad ka organisatsoorsed küsimused ning mõned ligipääsetavust puudutavad probleemid,” rääkis Haav. “Samuti  tuleb rinda pista koha pärast struktuurides, arengukavades ja rahastuses. Mida purjetamine erivajadusega inimesele aga annab, on võimalus kodus istumise asemel tunda põskedel tuult ja merelaineid ning astuda aktiivsemasse ellu. See pakub sama sõidurõõmu ja eneseteostust kõigile ühtviisi.”

Kolmapäeval toimunud Balti paraolümpia purjetamise ümarlaud tõi kokku nii Põhja-Euroopa parapurjetamishuvilised, oma ala professionaalid kui ka kõrged ametnikud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.