Esimese naisena ületas Ingrid Puusta Läänemere, surfates purjelaual Gotlandi külje all asuvalt Farö saarelt Türju lähedale Saaremaal.

Külli Haav, pressiteade, 25.09.2016

20160925_212956Puusta startis Rootsist hommikul kell 7.37 ja finišeeris kell 21.25. Tema 164,5 km pikkuse sõidu ajaks kujunes vaiksete tuuleolude tõttu 13 tundi ja 48 minutit. Saidil yb.tl/bsc-rsx oli ülesõit jälgitav ka satelliitseadme vahendusel.

“Eriti raskelt läksid viimased tunnid, Ingrid oli nii väsinud, et tahtis katkestada, aga motiveerisime teda ja suutsime surnud punktist üle saada. Oleme kõik üliõnnelikud,” ütles BNS-ile treener Jaak Lukk, kellelt pärineb ka Läänemere ületamise idee.

Nõrga tuule tõttu tuli Puustal keset sõitu lauda vahetada ja Formula asemel jätkata olümpiavarustusse kuuluva RS:X lauaga. Sellist ultradistantsi üle Läänemere pole läbinud veel ükski naine ning ka Puustat on nädala jooksul ebaedu saatnud – kord streikis kaater, kord polnud tuult. Pikal meresõidul turvas Puustat saatekaater, mille meeskonnas olid koduklubi Noblessneri jahtklubi purjetamiskooli treenerid Jaak Lukk, Matthew Rickard, Ainar Annus ja Marek Peet.

Puusta ultrapika retke eesmärk oli toetada puuetega inimeste purjetamisvõimalusi.

Pühapäeval on viimast päeva avatud annetusliin 9007019, millele saab erivajadustega inimeste purjetamistreeninguteks annetada 5 eurot. Ülekande saab teha ka Eesti Paraolümpiakomitee kontole SEB panka, IBAN: EE121010002019563005. Selgitustesse tuleks märkida “Annetus-purjetamine”.

Läänemere-ületust toetavad Rand & Tuulberg Grupp, Alexela, Haljastuskeskus, Kultuurkapital, Eesti Paraolümpiakomitee, Rae vald, YellowBrick Tracking ja Telia Eesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.