Jüri Lember kandideerib valimistel Eesti Vabaerakonna nimekirjas

Merendusest midagi taipavaid inimesi on riigi juhtimise juures alati vähe olnud. Ehk seetõttu oleme täna olukorras, kus merendus pole prioriteet ning ühtegi suuremat kaubalaeva enam Eesti lippu ei kanna.

Rõõm oli lugeda Eesti Vabaerakonna kodulehelt uudist, et Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu juht Jüri Lember kandideerib Riigikogu valimistel Vabaerakonnaga.

Loodetavasti erakond ei pahanda, et avaldan artikli täies mahus Mereblogis:

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu esimees Jüri Lember liitub valimistel Eesti Vabaerakonna nimekirjaga. Ta kandideerib valimisringkonnas nr. 5, Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal.

„Olen aastaid Eesti merendusega seotud ja loodan, et ka Vabaerakonna jaoks on see valdkond tähtis. Eesti lipu all enam kaubalaevu ei sõida ja raske on rääkida Eestist, kui mereriigist. See tähendab seda, et kogu sellest ärivaldkonnast saadav maksutulu laekub kuskile mujale, pärsitud on teiste merendusega seotud majandusvaldkondade areng ja mereharidus kiratseb juba pikemat aega,“ ütles Lember.

Lemberi kinnitusel tahab ta eksperdina seista selle eest, et merenduspoliitika jõuaks olulise teemana ka Vabaerakonna programmi ja selles suunas toimuksid otsustavad muutused. Laiemas vaates peab ta oluliseks, et arvestataks rohkem asjatundjate arvamusega ja sisepoliitikas oleks enam konsensuslikku lähenemist. Riigielu ümberkorraldamist tuleks ta arvates alustada kohalikest omavalitsustest ja siduda kohalik elu lahti suurest poliitikategemisest.

„Aeg on lõpetada erakondlik rivaalitsemine ja tagada väikestes omavalitsustes pigem selline valimiskord, kus parteinimekirju ei esitata. Minu arust on kartellierakondade sekkumine kohalikku poliitikasse kogukondade arengut ainult seganud. Mis erakondlikest ideoloogiatest saab rääkida väikeste, kahaneva elanikkonnaga valdade puhul?! Viimane aeg on võtta aru pähe ja tuua aktiivne elu tagasi ka Eesti maapiirkonadesse, ning kindlasti ka rannaküladesse ja saartele,“ ütles Lember.

Lemberi sõnul vastab Vabaerakonna programm kõige paremini sellisele haldusmudelile, kus panustatakse omavalitsuste ja kogukondade koostööle, mitte vastandumisele.

Jüri Lember sõitis tüürimehena merd aastatel 1988-1998, peale mootorlaev Estonia hukku 1995. aastal asutas ta koos 16 laevahukust pääsenuga Eesti Meremeeste Ametiühingu, mida ta juhtis esimehena 1995-2004 ja taas alates 2011. aastast. 1999. aastast oli ta Eesti Mereakadeemia arendusprorektor ja 2000-2006 Eesti Mereakadeemia rektori kohusetäitja, 2007-2008 Haridus-ja Teadusministeeriumi merehariduse ekspert/nõunik. Kõinastu juurtega Lember peab end ka täna juurtelt ja maailmatunnetuselt kõinlaseks. Ta on 50-aastane ja tal on kuus last.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.