Finni MMi ahtrilaines

Nädala väldanud Finn klassi Cold Cup Tallinna lahel on lõppenud ja rütmikas Brasiilia hümn mängitud. Võitja, Finn klassile ebatüüpiliselt noor purjetaja Jorge Zarif, leidis, et siin oli kõik “perfect”. Lokkis peaga uje noormaees on pärit São Paulost, sealse järve heitlikes tuultes õppimine aitas tal sellenädalaste trikitavate oludega hästi hakkama saada.

“Ma ei osanud võitu oodata,” jääb sportlane tagasihoidlikuks, et tal polnud lootnud esikohta enne, kui 7.nda sõidu lõppedes. Medalisõidutagi oli punktide järgi selge, et tiitel on käes – Finnisõitjast isa mälestuseks ja tema jälgedes. “Fantastiline tunne!”, kirjeldab noormees.

Jorge João Zarif and Külli Haav
Jorge João Zarif ja Külli Haav | Foto: Annika Tuisk-Ilves

“Paljud head sõitjad oleksid võinud võita, kui tuul oleks tugev olnud,”
selgitas Kanada treener Larry Lemieux: ” Selline ilm nõuab, et vähendaksid riske, mitte ei rõhuks ainult kiirusele.” Mängida tuleb nende kaartidega, mis on lauale jagatud, toob ka 1994. aastal tugevate tuultega Pärnu MMil käinud treener ja endine Star ja Finn purjetaja võrdluse. Meie eestlased, Karpak ja Väinsalu on Rio olümpia mõttes igati konkurentsis, arvab Lemieux ja sooviitab neil pead püsti hoida.

Finn purjetamine on võrreldes vanemate aegadega kallinenud, näiteks kui 90ndatel sai alumiiniummasti 800-100 $ eest, siis süsinikmastid maksavad 15 000$ ja nüüdsed profileeritud mastid on veelgi kallimad. Paadiehituses on võitmiseks arvestatav vaid üks firma. “Sport on läinud endise ajaga võrreldes kallimaks,” nendib treener.
Olümpiakonkurentsis Rios, mis toimub Guanabara lahel pigem vaiksete tuulte ning hoovusega oludes, tõotavad tugevaid tiime pakkuda Suurbritannia, Brasiilia, Uus-Meremaa ja Horvaatia, arvas korduvalt maailma tippe tiitlivõistlustel treeninud kanadalane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.