Lennusadamas näeb Leedust pärit allveelaeva

Lennusadama pressiteade, 24.05.2013

Lennusadama kevadhooaja „Allveefantaasiad“ raames saabus sel nädalal Eestisse Leedu arsti Jonas Velžysi allveelaev Lituanika, mida huvilised saavad näha sel ja järgmisel nädalavahetusel.

Lennusadama kevadhooaja „Allveefantaasiad“ mõte on rääkida allveelaevanduse nooruspõlvest ja ajast, mil pöörane julgus segunes kaine reaalsusega ning innustada inimesi unistama. Sellega seoses on Tallinnas kaasaja unistaja, leedu arsti Jonas Velžysi ise kodustest vahenditest ehitatud allveelaev Lituanika. Allveelaeva ehitamisele on leedukal kulunud üle 30 aasta ning selle aja jooksul on ta pidanud alust pidevalt uuendama. „Ega see allveelaeva ehitamine kõige lihtsam ülesanne ei ole, on ju tegemist puhta käsitööga, aga see on olnud töö kõrvalt tõsine hobi,“ rääkis Jonas Velžys, kes õppis laevaehitust nooruses enne sõjaväeteenistust.

Esialgu plaanis muuseum allveelaeva inimestele tutvustada lastekaitsepäeva ürituste raames 1. juunil, kuid kuna huvi on suur, siis saab alust näha juba sel nädalavahetusel. „Ma olen päris kindel, et nii mõnigi poiss, kes järgnevatel päevadel Lennusadamasse satub, ütleb oma emale või isale, et ta tahab ka allveelaeva ehitada. Nii sünnivadki järgmised julged geeniused ja me väga tahame innustada kõiki julgelt mõtlema,“ selgitas Lennusadama tegevjuht Ott Sarapuu. Lisaks Lituanikale näeb Lennusadamas ka koopiat Ottomar Gerni allveelaevast. „Hetkeseisuga on meil kaks allveelaeva õues ja üks allveelaev angaarides sees, seega täiesti arvestatav hulk,“ muigas Sarapuu ja kutsus inimesi Lennusadamasse laevu vaatama.

Leedu allveelaeva ehitaja Velžys selgitas, et esialgu näeb laeva vaid kuival maal. „Tegime mõned käigukatsetused, kuid paraku kuumenes mootor üle ja tõime ta tagasi slipile,“ rääkis leedukas ja lisas, et mõne päeva jooksul selgub, kas minnakse uuesti tagasi vette või jääbki laev sel korral kuivale maale. „Peame natuke mõtlema ja katsetama, elame-näeme.“

3. märtsil avas Lennusadam oma esimese näituse ja samanimelise kevadhooaja „Allveefantaasiad: Jules Verne’i ja Ottomar Gerni unistused“. Näitusega on kaasnenud mitmekesine programm, mille raames valmis esimene Eestis ehitatud allveelaev, märtsis ja aprillis etendus NUKU teatri „20 000 ljööd vee all“, toimunud on sisukad merefoorumid, allveekino seansid ning kalateemalised õpiköögid. Leeduka Jonas Velžysi allveelaeva Lituanika näeb Lennusadamas sel ja järgmisel nädalavahetusel, mil toimub ka suur lastekaitsepäeva tähistamine koostöös Põhja-Tallinna erinevate keskuste ja seltsidega. Järgmine kevadhooaja merefoorum, mille teemaks on merekombed ja traditsioonid toimub 28. mail kell 18. Üritused on tasuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.