Veeteede Amet lükkab ümber Äripäevas avaldatud krõbedad väited

Veeteede Ameti pressiteade, 24. oktoober 2012

Veeteede Amet ei nõustu 24.10.2012. a Äripäev Online’is avaldatud artikli „Tallinna Sadam võitis suurhanke krõbeda hinnaga“ väitega, et leping riigihanke võitnud Tallinna Sadamaga on liiga kulukas.

Äratoodud kümneaastase lepingu hind umbes 55 miljonit eurot on ekslik, kuna Tallinna Sadam teenib kümne aasta jooksul umbkaudu 45 miljonit eurot. Seepärast ei ole kohane võrrelda mullusel jäämurdehooajal töötanud jäämurdja Vidar Vikingi ööpäeva hinda 38 000 eurot Tallinna Sadama poolt küsitud käibemaksuga hinnaga, vaid ööpäeva tegeliku maksumusega, mis on 37 500 eurot. Kui siia lisada, et Tallinna Sadama poolt pakutav laev on tunduvalt suurem kui Vidar Viking, siis on tegemist soodsa pakkumisega. Nimelt peetakse jäämurdmisel üheks olulisemaks mõõduks laeva laiust, mis Vidar Vikingi puhul on 18 meetrit ja Tallinna Sadama pakutaval laeval 24 meetrit.

Samuti on eksitav artiklis avaldatud väide nagu oleks jäämurdjaid soodsam rentida hooaja kaupa ja lühemaks ajaks. Kuna jäämurdjate vabaturg praktiliselt puudub, siis Vidar Vikingi prahtimine õnneliku juhusena mullusel talvel oli ühekordne võimalus, kuid sellele ei ole võimalik rajada riigi jäämurdevõimekust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.