Lennusadam võistleb maineka arhitektuurifestivali finaalis

Seaplane hangars | Dan Heering

 

Eesti Meremuuseumi pressiteade, 02.10.2012

Eesti Meremuuseumi Lennusadama valiti  World of Architecture Festivali lühinimekirja ehk finaali kahes kategoorias ning võistleb sel nädalal võidu nimel mitmete arhitektuuripärlitega üle maailma.

World of Architecture Festival (WAF) on üks maailma suurimaid arhitektuurifestivale, mis tänavu toimub viiendat korda ja kus tunnustusele kandideeris esimeses voorus üle 500 projekti. Lennusadam lisati shortlist’i kahes alamkategoorias, milleks on valminud uu ja vana ning display ehk ekspositsioon. Shortlist´i kuulumine tähendab Lennusadama jaoks seda, et 3.-5. oktoobril astutakse Singapuris võistlustulle koos teiste suurepäraste projektide ja hoonetega.

Lennusadamat esindavad konkursil KOKO arhitektid Andrus Kõresaar ja Raivo Kotov, kes püüavad oma esitlusega tutvustada unikaalsete vesilennukite angaaride rekonstrueerimist ning uue muuseumi kujundamist maailma arhitektide paremikule.

„Sel aastal toimub World of Architecture Festival Singapuris ning võistlusel on tajutav ka Aasia riikide suurem ülekaal ja tõenäoliselt valitakse ka võitja siitpoolt maailma,“ rääkis Singapuris esitlust ette valmistav Lennusadama arhitekt Andrus Kõresaar ning tõi välja, et lühinimekirjas on palju Aasia projekte. „See ei tähenda, et Euroopas on valminud vähe häid lahendusi, vaid fookuse seadmist. Seda enam on suur au kuuluda shortlist’i ja Lennusadamat siin tutvustada, olen linna peal silmanud juba tervet hulka vabavormilisi betoonehitisi ja väga hea tunne on siin rääkida Tallinna vesilennukite angaaridest kui esimesest suurest betoonkoorikust maailmas,“ rõõmustas Kõresaar.

„Arhitektuuris ei ole ühtseid kriteeriume, mille järgi hinnata tulemuse väljapaistvust ja siin Singapuriski on pigemini tegu oma regiooni või kogukonda tänases päevas mõjutavate teoste näitamise ja teadvustamisega,“ tutvustas arhitekt võistluse tagamaid. „Juba lühinimekirja ehk shortlist’i saamine on omaette saavutus ning konkurents festivalil on tihe,“ selgitas Kõresaar ja avaldas lootust, et hoolimata konkurentsist õnnestub Lennusadamal silma jääda ning mõni auhindadest ka Eestisse tuua.

WAF shortlist koosneb kolmest kategooriast: valminud hooned, maastikuprojektid ja tuleviku projektid ning need jaotuvad veel omakorda paljudeks erinevateks Vastavalt festivali korrale on kõigil lõppvalikusse valituil kohustus esitada oma projekti žüriile ja laiale auditooriumile. Objektid, mis on lõppvalikus, võivad olla väga erinevad, nii pindalas, investeeringu maksumuses kui töömahus.

Konkurss Lennusadama projektile leidis aset 2009. aastal, mil selle võitsid KOKO arhitektid ning hoone valmis 2012. aasta kevadeks. Praegu on Lennusadam üks enim külastavaid sihtkohti Eestis ning tunnustatud oma unikaalse disaini ja ekspositsiooni poolest. Septembris võitis Lennusadam Eesti disainiauhindade jagamisel Aasta disainiauhinna. Lennusadama angaaride rekonstrueerimist ja ekspositsiooni valmimist toetas Euroopa Regionaalarengu Fond.

WAFi ekspositsiooni kategooria lühinimekiri: http://www.worldarchitecturefestival.com/shortlist_detail.cfm?projectCategoryId=104&eventYear=2012

WAFi vana ja uus kategooria lühinimekiri: http://www.worldarchitecturefestival.com/shortlist_detail.cfm?projectCategoryId=95&eventYear=2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.