Balti Karika regatt tõi Tallinna alla ajaloolised vene avamerejahid

Täna läksid jahid teele Kotka poole. Esikohad Tallinna etapilt võtsid jahid Veja, Onega ja Džaga.

Baltic Sea Cup 2012

Edasi purjetab laevastik 600miilisele etapile ümber Rootsi saare Gotska Sandön ning siis tagasi kodusadamasse Peterburis.

Balti Karika regatt läbis Tallinna aastatel 1969-1988. Nüüd, iseseisvas Eestis, väisab regati laevastik linna kolmandat korda.

Balti Karika (Baltic Sea Cup) regatt sai alguse 1969. aastal 180-miilise sõiduga, mille organiseeris Venemaa paadiajakiri. Kahekümne toimumiskorraga ajaloo vältel võttis kõige populaarsemail aastail regatist osa üle 100 jahi.

Baltic Sea Cup regati traditsiooni taaselustamise üheks eesmärgiks on ühendada Läänemereriike ja seda mitte ainult läänepoolsete riikide mõttes. Venemaa ja Eesti on purjetamisalaselt olnud olümpiarõngastega seotud. Nõukogude Liidu ja nüüd Venemaa parimad purjetajad on Eestit heaks treenimis- ja võistluskohaks pidanud läbi aastate.

Noblessneri sadam( www.noblessner.com), mis laevastikku Tallinnas võõrustab,  on ajalooliselt seotud Venemaaga, sadamas asuv tehas sai alguse venelaste vajadusest moodsa (sõja-)tehnika järele.

Peale seda, kui 1904. a veebruaris torpeedokaatrite rünnakuga alanud Vene-Jaapani sõjas olid Jaapani väed Vene sõjalaevastiku praktiliselt hävitanud, tellis tsaarivalitsus hulgaliselt allveelaevu Ludwig Nobeli kompaniilt. Ludwig oli tööstuslike elektrigeneraatorite ja allveelaevamootorite tootja ja vabrikant. Nobeli preemiat hakkas välja andma tema noorem vend Alfred, tema isa Immanuel aga insener, torpeedode tootja ja vineeri väljamõtleja. 1912 aastal sai Nobelessneri kompanii, mille Nobeli tehas lõi koostöös miinitootja Lessneriga Revalisse, riikliku tellimuse kaheksale allveelaevale. Esimese Maailmasõja künnisel patrullis neid Lääne-, Mustal ja Valgel merel juba 22.

Regati eestipoolne korraldaja on Noblessneri Jahklubi Purjetamiskool (NYCS) ja regati vastuvõtmist on toetanud Eesti Kultuurkapital.

Fotogalerii sündmusest: https://picasaweb.google.com/103795342287465526371/BalticSeaCup2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.