BLRT Grupp ehitab kalalaeva „võtmed kätte“ põhimõttel

BLRT Grupi pressiteade, 05.01.2012

BLRT Gruppi kuuluv laevaehitusfirma Western Baltija Shipbuilding ja Taani ettevõte Gitte Henning A/S sõlmisid lepingu kalalaeva Gitte Henning S349 ehitamiseks.

Gitte Henning
Gitte Henning S349

See on esimene kalalaev, mille Western Baltija Shipbuilding ehitab „võtmed kätte“ põhimõttel , s.t. annab selle tellijale üle täielikult varustatuna ja kasutusvalmina .

Teadaolevalt on kalalaevad ehitamise ja üleandmise poolest ühed keerulisematest. «Kogemus ja kontserni tootmisvõimsused võimaldavad meil teostada ka selliseid keerulisi projekte“, ütles BLRT Grupi juhatuse esimees Fjodor Berman. „Laev on vääriliseks jätkuks meie poolt seni „võtmed kätte“ printsiibil ehitatud laevadele, mille seas on ka maailma suurim gaasipraam Boknafjord,“ lisas ta.
WBS logoWestern Baltija Shipbuilding-i direktori Jevgeni Petrovi sõnul näitab saadud tellimus tellija kindlustunnet ettevõtte suhtes. „Me hindame kõrgelt meile usaldatud tellimust. See pole mitte ainult suur vastutus, vaid ka väljakutse meie töötajate jaoks. Püüame vastata tellija ootustele,“ ütles ta.

Laev on ette nähtud skumbria, heeringa ja teiste pelaagiliste kalade traalimiseks. Aluse projekteerib Wärtsilä Ship Design (Norra). Ehitustööd algavad 2012. aasta mais ning kestavad 2013. aasta augustini. Projekti maksumus on ligi 32 miljonit eurot.

Laeva kogupikkus on 86,3 m, laius 17,6 m, kere kaal 2200 tonni. Laev varustatakse 13 külmutatud merevee mahutiga (RSW) kogumahutavusega 3200 m3. Kala peale- ja mahalaadimiseks kasutatakse vaakumsüsteemi.

Gitte Henning
Gitte Henning S349

Western Baltija Shipbuilding-u spetsialistid paigaldavad kalatraalerile kogu vajaliku seadmestiku vastavalt spetsifikatsioonile. Paigaldatakse hübriidmootor koguvõimsusega 7500 kW: diiselmootor – 5220 kW ja elektrimootor – 2280 kW. Samuti paigaldatakse laevale kaks põtkurit: 900 kW vööripõtkur ja 1470 kW asimuutkäitur. Laev varustatakse kahe generaatoriga: 2600 kW ja 800 kW. Laeva kiirus saab olema kuni 17 sõlme, maksimaalne meeskonnaliikmete arv 14 inimest.  Laevaehituse järelevalvet hakkab teostama klassifikatsiooniühing Det Norske Veritas.

Praegu ehitab Western Baltija Shipbuilding Klaipedas (Leedus) „võtmed kätte“ printsiibil kahte ökopuksiiri, kahte multifunktsionaalset laeva, kahte puistelastipargast ja põhjasüvendajat.

BLRT Grupp kontserni koosseisus tegutseb 66 tütar- ja 13 ühisettevõtet, mis annavad tööd ligi 4000 spetsialistile Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Norras, Venemaal, Poolas ja Ukrainas. Lisaks laevaehitusteenustele pakuvad kontserni ettevõtted kvaliteetseid laevade projekteerimise, remondi ja moderniseerimise ning utiliseerimise teenused. Märkimisväärsed tulemusi on kontsern saavutanud kõrgtehnoloogiliste konstruktsioonide tootmises, masinaehituses, vanametalli töötlemises, stividori- ja sadamateenuste osutamises.

One thought to “BLRT Grupp ehitab kalalaeva „võtmed kätte“ põhimõttel”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.