Augusti viimasel nädalavahetusel süttivad randades lõkked

Mereblog kutsub taas kõiki augusti viimasel nädalavahetusel päikeseloojangul mere äärde, et vaadata rannikul lõkkeid ja võimalusel ka ise tuli süüdata. Mereblog levitab kutset juba kolmandat korda ja sel aastal kutsutakse ka koos Foundation Turku 2011-ga ka Lätit, Rootsit  ja teisigi Läänemere maid lõkkeüritusest osa võtma ja oma lõketest muinastulede veebilehel teada andma.

http://www.youtube.com/watch?v=7f1yK7-x_l8

Lõkete arv Eestis 12. augustiks - muinastuled.eeMuinastulede öö veebileht muinastuled.ee on sel aastal ka uuendatud. Koos väikeettevõtete Emotive.ee ja Geoape.com abil võeti kasutusele uuendatud kaart ja samuti muudeti lõkete registreerimine oluliselt lihtsamaks ja kiiremaks. Nüüd on võimalik oma lõket kaardil näha ka kohe peale registreerumist ja kuna lõkkekohast teatajad saavad ise oma asukoha kaardile märkida, suurendab see ka teadete täpsust.

Veebilehele on lisandunud neli keelt:

Muinaistulien yö, Forneldarnas natt, Ночь древних огней, Senās uguns nakts

12. augustil avaldas Mereblog ka järgneva pressiteate:

Eestlaste üleskutsel süüdatakse Läänemere randades tuhandeid lõkkeid

Eestis üha laiemat populaarsust koguv Muinastulede öö traditsioon laieneb teistesse Läänemere riikidesse. Sel aastal süüdatakse muinastuled lisaks Eestile ja Soomele ka Lätis ja Rootsis ning kaugemalgi.

Muinastuled 2009, foto Triinu Jürves
Muinastuled 2009, foto Triinu Jürves

Soomes on Muinastulede öö Euroopa kultuuripealinna Turku 2011 aasta üks tippsündmusi, kuhu selleks auks on kohale kutsutud maailma purjelaevastiku paremik. Lätis ühines üleskutsega meeskond, kes korraldab Riia kultuuripealinna üritusi 2014. aastal. Ka Klaipeda linnavalitsusest on saabunud osalemisteade. Üritusest on koos Turku linnapeaga kutsutud osa võtma kõik Läänemere Linnade Liidu liikmed.

Muinastulede öö toimub traditsiooniliselt iga aasta augustikuu viimasel laupäeval. Sel aastal kutsutakse inimesi mere või siseveekogude äärde 27. augusti päikeseloojanguks. Lõkked palutakse süüdata kell 21.30 nii, et igas mereäärses kohas oleks näha vähemalt kahte lõket. Nii moodustuvad sadu kilomeetreid pikad tuledeketid. Eelmisel aastal süüdati Eesti randades üle tuhande lõkke ja mere ääres viibis ligi 40 tuhat inimest.

Muinastulede öö üleskutset levitab koos Mereblogiga ka Foundation Turku2011, Rannarahva Muuseum, Teeme Ära, ERR ja mitmed merekultuuriga tegelevad MTÜ-d. Sel õhtul süttivad avalikud lõkked mitmetes Eesti sadamates ja mereäärsetes asulates. Organiseeritud üritus toimub nii Pärnus, Toilas, Käsmus, Haapsalus, Laulasmaal, Kundas, Neemel, Viinistus, Virtsus, Kihnus, Sõrves kui ka Koguva muuseumiõue rannal, kuhu oodatakse kõiki ümberkaudseid osa saama. Tallinnas süüdatakse lõke Lennusadamas Meremuuseumi initsiatiivil ja paljudes teistes kohtades linnaosaseltside eestvedamisel.

Muistsel ajal süüdati randades lõkked, et edastada ohuteateid kaugete vahemaade taha või näidata teed merelolijatele, sel ajal kutsuti lõkkeid iidetuledeks. Üheksakümnendate algul taaselustati rannalõkete süütamine Soome saarestikus ja lõkkeid hakati kutsuma muinastuledeks. Eestlaste loodud veebilehe www.muinastuled.ee abil on üritus muutumas populaarseks ka naaberriikides.

Mereblog.com on veebiportaal, mis vahendab merendusalast infot, uudiseid, arvamus- ja merelugusid. Portaali tegijate eesmärgiks on propageerida merendust ja merenduse taaselustamise vajadust. Vaata www.mereblog.com

Lisainfo:

Reklaamklipp Youtube’is | Kuula raadioklippi | Vaata ERR-i videot | K2 video

www.muinaistulienyo.fi, Union of the Baltic Cities, Facebook.com/pages/Muinastulede öö
Mis on muinastulede öö?
Muinastulede ööst Maalehes 2010
Muinastulede öö arhiiv
Algatajad aastal 2009, Esimene üleskutse Mereblogis
Muinastulede öö kutse levitajad
Muljed eelmistest aastatest
Meelespea

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.