Wikileaks memo narkootikumide veo kohta Mosambiigi sadamate kaudu

Wikileaks alustas informatsiooni avalikustamisega 2010. aasta aprillis, kui lekitas avalikkusele USA sõjaväele kuuluva Apache helikopterist filmitud video. See näitas rünnakut tsiviilelanike ja Reuters’i töötajate vastu. Sellest ajast saadik on lekitatud maailmapressi sadu tuhandeid tundlikke dokumente. Postimees alustas Eesti poliitikuid puudutavate dokumentide avaldamist selle aasta jaanuari lõpus.

Wikileaksi poolt avaldatud dokumentide seas on ka merendust puudutavaid memosid. Need algavad informatsiooniga Aafrika sadamate kohta ning lõpevad IMO peasekretäri kohta koostatud memodega.

Mosambiigi sadamaid peetakse oluliseimateks sadamateks rahvusvahelises narkoorikumide veos.

Maputo, Beira ja Nacala sadamad on Mosambiigi (riik Aafrika lõunaosas India ookeani ääres) kolm suurimat. Vastavalt WikiLeaksi poolt avaldatud dokumentidele, mis saadetud välja USA saatkonnast Maputost (Mosambiigi pealinn), on Mosambiigi suurimal narkoärikal otsesed kontaktid praeguse president Armando Guebuzaga, kellel omakorda on suured finantshuvid kolmes nimetatud sadamas.

Hašiši, mandraxi ja heroiini suures koguses vedamiseks kasutatakse enamasti merevedu. Narkootikumid saabuvad Pakistanist, Indiast ja Afganistaanist ning liiguvad meritsi edasi Dar es Salaami või Mombasasse. Ained peidetakse tavaliselt ära konteineritesse tavakauba vahele.

Memos mainitakse ära kahe suurema kaubasaatja nimed, keda kahtlustatakse narkootikumide veos: Grupo MBS (omanik on Mohamed Bashir Suleman) ning Niza Group (Ayoubi perekond).

Järgneb…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.