Eesti meistrivõistlustel Lohusalus purjetati täna vaikses tuules esimene võistlussõit

Kristo Õunap
Kristo Õunap

Täna said Lohusalus avastardi kümnendad Tallinna Jahtklubi karikavõistlused, kus pühapäevaks selgitatakse ühtlasi välja ka purjetamise Eesti meistrid. EJL Olümpiapurjetamise Eesti karikasarja kolmandaks ning suurimaks regatiks oleval võistlusel on esindatud noorteklassid Optimist, Zoom8, Laser 4.7, Techno 293 U15 ja U17 , olümpiaklassidest aga Laser Radial, Laser Standard, Finn ning RS:X.

Kell 13 toimunud võistluste avamisel tervitasid purjetajaid Tallinna Jahtklubi kommodoor Andrus Poksi, Eesti Jahtklubide Liidu asepresident Egon Mats ning Keila vallavanem Jaan Alver, kes soovisid enam kui 150 osalevale sportlasele tuult purjedesse. Paraku kella kolmeks planeeritud esimese stardi ajaks tuult nii palju ei olnud, et purjetajad oleks veele saanud ning võistluste esimesed tunnid tuli kaldal sisustada. Õhtupoolikul aga puhus tuul juba stabiilselt 3-4 m/s ning võistluskomitee otsustas anda paatidele esimese võistlussõidu stardi. Purjelaudade jaoks oli tuult siiski vähe ja nemad avapäeval merele ei pääsenud.

Arvukaimalt – tervelt 55 sportlasega esindatud noorpurjetajate klassis Optimist vedas sõitu pikalt Pärnu Jahtklubi noormees Taavi Valter Taveter, kuid finiši eel pääses Tallinna Jahtklubi poiss Juuso Roihu temast siiski mööda ning võit kuuluski temale. Kolmanda koha sõitis Taveteri järel välja Uku Kuusmaa Haapsalu Purjespordikoolist.

Laser Standardil, kus Eesti meistritiitlid jagati juba juuni alguses Euroopa meistrivõistluste eel ning Lohusalus võisteldakse vaid Tallinna Jahtklubi karikatele, tegi täna parimat sõitu Argo Vooremaa Rein Ottosoni Purjespordikoolist, kes napsas võidu klubikaaslase Karl-Martin Rammo ees. Vooremaa oli oma esitusega igati rahul: „Sõit õnnestus hästi, kiirus oli hea. Natuke annab veel tunda põlvevigastus, seega ootaks järgmisteks võistluspäevadeks samuti pigem vaiksemat tuult.“ Kaheksa Laseri purjetaja seas on hetkel kolmas Patrick Abner (ROPK).

Kuue võistlejaga Finn klassis näitas Deniss Karpak (SK Karpak Sailing Team) oma kindlat ülemvõimu ning alustas Tallinna Jahtklubi karikavõistlusi avasõidu võiduga. Konkurentsi osutasid talle enim teiseks platseerunud Harles Liiv (ESS Kalev Jahtklubi) ja hetkel kolmanda asetusega Lauri Väinsalu (ROPK).

Ülejäänud klassides kujunes esikolmik järgmiseks:
Zoom8 (37 võistlejat) – 1. Kristo Õunap (Saaremaa Merispordi Selts), 2. Sten Christian Taal (KJK), 3. Henri Lepik (SMS)
Laser 4.7 (13 võistlejat) – 1. Henry Lemendik (ESS KJK), 2. Rimo Timm (SMS), 3. Rene Riim (SMS)
Laser Radial (20 võistlejat) – 1. Aksel Artus (SMS), Sten-Mark Bachmann (ROPK), 3. Anna Pohlak (TJK)

Reedest pühapäevani vältavate karikavõistluste jooksul on plaanis viia kõigile klassidele läbi kuni 8 võistlussõitu. Olulisima uuendusena on sel aastal kahe võistlusraja asemel koguni kolm – eraldi rajad on noorte ja OM-paadiklassidele ning purjelaudadele, eesmärgiga tagada regati igati sujuv kulgemine.

Põnevaid hetki pakub regatt sel aastal ka kaldalt kaasaelajaile, kuna Zoom8 klassi võistlussõite on võimalik paatidele kinnitatud GPS jälgimisseadmete abil reaalajas Interneti vahendusel jälgida. Selleks tehakse koostööd spordivõistluste jälgimiseks sobiva interaktiivse keskkonna loonud Minu Rada OÜ-ga, kelle veebilehele http://www.minurada.ee/voistlused on kõik huvilised ka väga oodatud. Ühtlasi on samal kodulehel võimalik võistlussõite hiljem järelvaadata.

Võistluste kodulehekülg: http://www.tjk.ee/web/index.php?lang=et&page_id=58

EJL Olümpiapurjetamise Eesti Karikas koosneb viiest regatist noorte- ja olümpiaklassidele. Eesti Karikas algas 28.-30. mail Roomassaare regatiga. Teiseks etapiks olid 2.-4. juulil Pirital aset leidnud Kalevi Jahtklubi meistrivõistlused, kolmandana peetakse Tallinna Jahtklubi karikavõistlused Lohusalus 20.-22. augustil. Eelviimane etapp sõidetakse 10.-12. septembril Pärnu Sügisregatil ning viimane 24.-26. septembril Tallinna Nädala regatil.

EJL Olümpiapurjetamise Eesti Karika kodulehekülg: http://www.puri.ee/web/index.php?lang=et&page_id=1044

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.