Tallinnas avatakse lõpuks kalaturg

Tallinn will have soon his own fishmarket on the quay of Kalasadam.

Kalasadam, Dan Heering
Kalasadam by Dan Heering

Ligi aasta tagasi kirjutas Mairold Kalasadamast kui häbiplekist keset linna. Tänase Pealinna esilehelt võis lugeda 15. mail peetavast Tallinna päevast ning samal päeval avatavast kalaturust, Linnahalli kõrval asuvas Kalasadamas.

Põhja-Tallinna avalike suhete nõunik Rene Riismaa tõi esile Kalasadama kai ääres avatava kalaturu tähtsuse. «Tegemist on ajaloolise turukohaga, kus juba sada aastat tagasi kaubeldi kalaga,» rääkis ta. «Seega püüame jätkata vanu traditsioone, ja taasavatavalt turult saab osta vaid eestimaist kvaliteetset kala.»

Terve päeva jooksul saab Kalasadamas kuulata meretemaatilisi laule, mida teiste seas esitavad ehtsad meremehed, osta värsket kala ja maitsta kalatoite. Õpitubades on võimalik õppida kala suitsutama, puhastama ja grillima.

P1060462
Andres Jagor by Dan Heering

Lisaks toimuvad kalarappimise ja kalasupi keetmise võistlused. «Auhinnaks on loomulikult kala,» kinnitas tulundusühistu Kalaturustusühistu juhatuse liige Andres Jagor, kes turul kauplejate eest hoolitseb. «Tahaks tutvustada mõnda Eesti eksootilisemat ja vähetuntud kala, nagu näiteks merihunt, ja näidata, et ka temast võib head sööki saada. Eks selliseid kalu ole teisigi.»

Kalaturult hakkab saama kõige värskemat kaupa, mis on püütud kas samal või eelmisel päeval. Turupäeva lõppedes võib samal platsil niisama aega veeta, jalutada ja merendusega seotud objektidega tutvuda.

Kilu sama väärtuslik kui lõhe

Jagori sõnul peaks uus turg propageerima Eesti kala ja kaluri elukutset. «Tahame näidata, mis kalad siin elavad ja mida neist lihtsalt valmistada saab,» rääkis ta. «Selleks ongi olemas grillimise ja suitsutamise nurk. Kala, mida Eestis aasta ringi saab, on kilu ja räim. Neid peetakse vahel odavaks ja väärtusetuks, ometi on kilu toiteväärtuselt sama mis lõhe ning suitsutatult ei pea seda isegi puhastama. Ka kaluriamet on Tallinna piirkonnas unustatud kui raske ja mittetulutoov, tahaks selle jälle au sisse tõsta.»

Hoiame pöialt, et turg avatakse ning peagi saab värsket suitsukilu otse sadamast osta.

One thought to “Tallinnas avatakse lõpuks kalaturg”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.