Kuidas töötab laevakruvi?

Leidsin taas ühe huvitava küsimuse raamatust “1000 laste küsimust” – kuidas töötab laevakruvi?

Amsterdam - Bontegracht

Laevakruvi “kruvib” ennast sõna otseses mõttes läbi vee, paisates vett tahapoole ning tõugates laeva sõidusuunas edasi. Ka oma välimuselt meenutasid esimesed laevakruvid päriskruvisid, seega pikki keermestatud vardaid nagu tohutuid puidukruvisid. Aurumasin pani sellise kruvi pöörlema, kruvi tungis läbi vee nagu korgitõmbaja läbi korgi.

Siis aga avastati, et lühem kruvi tekitab vähem veekeeriseid ja tõukab laeva kiiremini edasi. Nõnda muutus kruvi tasapisi propelleriks. Propeller kujutab enesest ühele teljele paigutatud lühikesi kaldu asetatud, üksteise suhtes nihutatud tiibu. Kiiresti pööreldes tekitavad need, nii nagu lennuki propellerid õhus, jõu, mis laeva edasi tõukab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.