Peeter Palu mälestuseks

AS-i Tallinna Sadam ja Saaremaa Fondi eestvõttel mälestati Saaremaa Sadamas sadama rajajat Peeter Palu tema surma-aastapäeva eel, 26. juulil. Asutati Peeter Palu nimeline stipendium, samuti paigaldati sadamahoone välisseinale skulptor Mati Karmini loodud Peeter Palu bareljeef.

Ürituse raames avati ka näitus Peeter Palust ja Saaremaa sadama ajaloost.

Mõned fotod sündmusest.

Saaremaa Sadamas Peeter Palu mälestuspäev

Bareljeefi avamine

Saaremaa sadamas 26. juulil

Bareljeef

Stipendiumite väljaandmiseks moodustati Saaremaa Fondi juurde Peeter Palu nimeline allfond, mille halduskogu esimeheks on Eri Klas ja nõukogu liikmeteks endine Saare maavanem Jüri Saar, Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand ja ettevõtja Vjatseslav Leedo. Fondi asutamise leping kirjutati sel päeval ka alla.

Peeter Palu asutas Saaremaa Fondi 2002. aastal just Jüri Saare ja Vjatseslav Leedoga.

Tallinna Sadama juhatuse esimehe Ain Kaljuranna sõnul on Peeter Palu panus sellesse, et Eesti on suutnud osaliseltki realiseerida oma potentsiaali mereriigina, hindamatu. „ Palu eriliseks võimeks oli näha suurt pilti, mõelda ette 15-20 aastat ja seda vaatamata sellele, et kõik tolleaegsed juhid töötasid oludes, kus ebakindlus valitses igal sammul. Selle kinnituseks võib öelda, et ka tänane Tallinna Sadam töötab mitmete, juba ligi 20 aastat tagasi Palu poolt loodud strateegiatega,“ ütles Kaljurand.

Peeter Palu allfond on seadnud eesmärgiks toetada Eesti üliõpilasi, kes soovivad haridusteed jätkata tunnustatud välisülikoolides. Fond on seadnud tingimuseks, et toetuse saaja peab jätkama hiljem tööd kas Eestis või mingil muul moel Eesti heaks. Konkreetse stipendiumi suuruse ja tingimused otsustab fondi nõukogu iga taotluse korral eraldi.

Fondi halduskogu esimehe Eri Klasi sõnul oli Palu ühelt poolt maailmakodanik, kes nägi seoseid ja tundis konteksti. „Teiselt poolt oli ta aatemees, truu Eestimaale ja oma toimetamistele siin,“ ütles Klas. Vjatseslav Leedo sõnul on Peeter Palu mõjutanud sedavõrd palju Eesti ärijuhte ja ettevõtjaid, et poole miljoni krooni kokkusaamine fondi põhikapitali ei tohiks aasta lõpuks olla ületamatu eesmärk. „Terve põlvkond ehitajaid, merenduse- ja transpordiga seotud juhte kasvas Peetri käe all, kellest paljud on täna tuntud tegijad,“ sõnas Leedo.

SA Saaremaa Fond konto Swedbank -is on 221017266289, selgituseks palutakse märkida „Peeter Palu mälestuseks“.

Peeter Palu sündis 4. veebruaril 1942. aastal. Palu töötas aastaid ehitusministri ja Ehituskomitee esimehena, aastatel 1991-1994 oli Palu AS-i Tallinna Sadam juhatuse esimees. Palu juhtimisel valmisid paljud olümpiamängudeks ehitatud objektid, 2008. aastal valmis Peeter Palu juhtimisel uus Saaremaa Sadam Küdema lahes. Peeter Palu suri 27. juulil 2008. aastal.  

Näitus Saaremaa Sadama ootesaalis

26. juulil oli ilm ilus

Ka sadam ei olnud laevata

Kohaletulnute jaoks oli meeldiv päev

Lisa:

Oma Saar, Meie Maa, Äripäev, Aktuaalne Kaamera 26.07.09 – 12. minut.

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.