Täna algas 52. Muhu väina regatt

Täna sai Pärnus alguse pea nädala vältav 52. Muhu väina regatt, kus selguvad ühtlasi ka avamerepurjetamise Eesti meistrid.

Eesti Avamere Karika teist etappi tähistaval Muhu väina regatil on tänavu osalemas 78 jahti, pardal enam kui 500 purjetajaga Eestist, Soomest, Lätist, Leedust ja Venemaalt. Eesti populaarseim avamereregatt viib purjetajad Liivi lahele, Väinamerele ning Läänemerele.

Esmaspäeval, 13. juulil kell 14 toimus start Pärnust 25-35 meremiili pikkusele rajale Kihnu, kust siirdutakse teisipäeval 50-70 meremiilisel distantsil Roomassaarde.

Kolmapäeval viib tuul purjetajad 70-90 meremiilisele sõidule Sõrusse ning reedel võetakse suund 45-60 meremiili pikkusel rajal Lehtmasse, kust on laupäeval plaanis minna viimasele, 30-40 meremiilisele etapile Dirhamisse.

Regati pidulik avamine toimus pühapäeval, 12. juulil kell 19 Pärnu Jahtklubis, kus purjetajaid tervitasid Eesti Jahtklubide Liidu juhatuse liige Krista Kruuv, Muhu väina regati peakohtunik Aivar Laus, Kalevi Jahtklubi ülem Mairold Metsaviir ja peakorraldaja Olev Roosma. Regati lõpetamine ja autasustamine peetakse laupäeval, 18. juulil kell 18 Dirhamis.

Võisteldakse kolmes grupis vastavalt GPH (general purpose handicap) händikäp süsteemile. GPH näitab jahi arvestuslikku kiirust ühikus sekund/miil ehk mitme sekundiga jaht peaks ühe miili läbima. Iga jahi koefitsient arvutatakse välja spetsiaalse arvutiprogrammi abil, võttes arvesse taglase mõõtu, purjemõõte, kere kuju, meeskonna kaalu ja teisi parameetreid. Üldjärjestus saadakse finišiaja korrutamisel jahi GPH-ga. I grupis sõidavad jahid, mille GPH on väiksem kui 610,0, II grupi võistlejatel on GPH 610,1 – 650,0 ning III grupil on GPH suurem kui 650,1.

Favoriitide hulka kuuluvad teiste seas mullused Eesti meistrid oma klassides Lady Bird (Pärnu Jahtklubi) Jaanus Taguga tüüris, Jazz (ESS Kalev Jahtklubi) Marten Loopere juhtimisel ning Pärnu Jahtklubi jaht Georg kapten Viktor Feofanoviga. Samuti erinevates kiiljahiklassides mitmete MM-i ja EM-i medalitega pärjatud Mati Sepa meeskond jahil Lexus.

Avamere Eesti Karikas 2009 sai avalöögi 9.-11. juulil, mil peeti sarja I etapina Watergate regatt. 27.-31. juulil toimub Soome lahel karikasarja III etapp Keisari Baltic Offshore Week, mille raames peetakse ka ORCi klassi jahtide lahtised Eesti meistrivõistlused.

Avamere Eesti karikasarja kokkuvõttes lähevad arvesse kõigi kolme etapi lõpptulemused, mahaviskeid ei toimu. Etappide tulemuste punktisumma arvutatakse punktitabeli järgi, kus Muhu väina regati ja Keisari Baltic Offshore Week regati koefitsient on 1,2 ning Watergate regati koefitsient 1. Välisvõistlejaid maha ei arvata.

Muhu väina regati korraldab ESS Kalev Jahtklubi koostöös Eesti Jahtklubide Liiduga. Muhu väina regatti toetavad ERGO, SEIKO, LHV ja North Sails. Kaasa aitavad Pärnu Jahtklubi, Saarte Liinid ja Veeteede Amet.

Avamere Eesti Karikasarja koduleht (juhendid, fotod, tulemused):
http://www.puri.ee/web/index.php?lang=et&page_id=1074

Kalevi Jahtklubi:
http://www.kjk.ee/index.php/moonsund_regatta_2009

Lisainformatsioon:

ESS Kalev Jahtklubi
http://www.kjk.ee/

Eesti Jahtklubide Liit
www.puri.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.