Veeteede Amet kuulutas välja riigihanke lisajäämurdja broneerimiseks Soome lahele

Veeteede Amet kuulutas välja riigihanke lisajäämurdja broneerimiseks Soomel lahele. Plaanis on sõlmida valmisolekuleping ajavahemikuks 20. detsembrist kuni 20. aprillini, millal lepingupartner peab laeva saatma Veeteede Ameti käsutusse 10 päeva jooksul vastava teate saamisest alates. Valmisolekuleping on plaanis sõlmida viieks aastaks.

Laev peab olema vastava jääklassiga ja laiem kui 18 meetrit ning süvis ei tohi olla suurem kui 8,5 meetrit. Peamasinate koguvõimsus peab olema üle 10000 kW.

Riigihanke eesmärk on tugevdada jäämurdevõimekust Soome lahel. Kuigi mitmel eelneval aastal on jääolud Eesti vetes olnud kerged, ei saa välistada tugeva jääga talve, nagu see lähiaastatel viimati oli 2002/2003. a jäämurdehooajal.

Praegu on Veeteede Ameti käsutuses 46-aastane jäämurdja Tarmo, mis on küll heas seisundis, kuid siiski väga vana laev. Karmil talvel ei piisa kaasaegsete laevade teenindamiseks ka jäämurdja Tarmo mõõtmetest ega masinate võimsusest, sest ehitamise ajal olid abistamist vajavad kaubalaevad tunduvalt väiksemad.

Jäämurdja Tarmo Hundipea sadamas

Jäämurdja Tarmo seismas Hundipea sadamas. Foto: Dan Heering

Veeteede Ametil on alates 2004. aastast Rootsi Mereadministratsiooniga ka jäämurdjate prahtimise leping, kuid seda vaid vabade laevade olemasolu korral. See tähendab võimalust saada lisajäämurdja keskmise talve puhul, kuid karmimal talvel ei pruugi vabasid jäämurdjaid olla.

Riigihanke võitjaga sõlmitav viieaastane leping peab andma Eesti riigile turvatunde, et olenemata talvest ei jääks Eesti jääblokaadi, mis halvendaks veelgi tänast majandusolukorda. Samuti on see aeg vajalik, et otsida võimalusi viia lõpuni uue jäämurdja ehitus, mille ehitushanke dokumendid olid valmis maikuuks 2008, kuid mis seiskus seoses majandusolukorra halvenemisega.

Veeteede Ameti pressiteade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.