Süvendaja Muuga sadamas

legowski.jpg

6. oktoobril kirjutas Äripäev Online, et algavad uue konteinerterminaali merre ehitatava osa ettevalmistustööd. Nimelt saabus Muuga sadamasse süvenduslaev (pildil).

"Esimeses, 861 miljonit krooni maksvas etapis ehitame 27 hektarit terminaliala, 385 meetrit uut kaid ja lisaks pikendame üht juba olemasolevat kaid 100 meetri võrra. Selleks, et kuue meetri sügavust mereosa terminalile sobivaks aluspinnaks vormida, oleme saanud kaevelaod Naissaare ja Hiiu madalate lähistele," rääkis Kaljurand.

Kõigi töödega peaks sadam valmis saama 2010. aasta sügiseks. 2011. aasta mais-juunis võiks terminal tööd alustada. Põhimõtteliselt võiks Muugale ehitada kokku 80 hektarit terminaliala ja kaks kilomeetrit uusi kailiine. "Aga selge see, et seda tuleb etapiti teha, jälgides turge ja püüdes riske miinimumini viia. Praegu me ei oska ju öelda, kas reaalselt sellist mahtu ka vaja oleks. Kuid iseenesest on meil kogu selle ala projekt olemas ja valmisolek ehitamiseks samuti," lubas Kaljurand.

Projekti edu korral võimalik ka teine etapp Kui sadamas 27 hektari terminaliala ja 485 meetri uue kailiini ehitamise järel ikkagi kitsaks jääb, võiks hakata teise etapi rajamisele mõtlema. Siis võiks rajada 17 hektarit territooriumi ja 400 meetrit uut kailiini. Samuti peaks sel juhul kohendama sadamasse viivat raudteed.

Just selle 17 hektari suuruse territooriumi arendamine jäi mõneks ajaks seisma seoses oluliste majanduslike ja tehniliste parameetrite muutumisega.

Riigihanke väljakuulutamisest alates on seoses ülemaailmse majanduslanguse ja finantskriisiga laenuraha intressid oluliselt tõusnud ja raha kättesaamine seetõttu raskendatud. Muuga sadama laienduse rajamine oli mõeldud koostöös Hiina operaatoriga, kellega ei ole aga seni siduvat kokkulepet sõlmitud. Tallinna Sadama avalike suhete juht Sven Ratassepp kinnitas, et kui sadam peaks Hiina partneriga terminali rajamise osas kokkuleppele jõudma, tuleb ka uus ehitushanke.

KMG Inseneriehitus toob Hopperid Muugale.

17102008(002)

18102008(002)

Fotod: Jarmo Köster

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.