Puupaadiparda hõbedane helk

Käsmu Meremuuseumis avati eile Viru Folgi raames fotonäitus: 

Fotod Põhjala suurimalt puust purjekate võistluselt "Viapori Toober", Soome.

Näituse panid kokku Suomenlinna Jahtklubi, ajakiri Puuvenelehti, Jorma Rautapää, Soome Instituut. Näitus jääb avatuks augusti lõpuni. 

Helsingi rannavetes olevatele kaljusaartele ehitati 18. sajandil Suomenlinna kindlus. Selle rootsikeelne nimi on Sveaborg, mis tõlkes tähendab Rootsi kindlust. Helsinglaste suus on Sveaborg mugandunud Viaporiks.

Suomenlinna saartel on vanu maju, kindlusi, restorane, muuseume ja suviti palju turiste. Saartel elab alaliselt umbes tuhat inimest. Suomenlinnas on ka jahtklubi, mis tegutseb puupaadikultuuri ja puupaatidega seotud traditsioonide säilimise nimel. Suomenlinna Jahtklubi on tuntud tänu Viapori Toobri karikavõistlusele, millest võivad osa võtta ainult puust purjekad.

Viapori Toober on oma nime saanud regati auhinna järgi ja toimub augustis Suomenlinna vetes. Umbes 200 paati purjetab piki Helsingi randu nägemiskauguses. Mõned võistlevad tõsimeeli, aga enamik lihtsalt naudib võistlusi ja eriti võistlusjärgset pidu.

Korraldajate rõõmuks on Viapori Toobrist edukalt osa võtnud ka mõned eesti purjekad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.