Muhu väina regatil selgusid Eesti meistrid avamerepurjetamises

Laupäeval jõudis finišisse Eesti Avamere Karika teine etapp – 51. Muhu väina regatt, kus 531 purjetajat 87 jahil viiest riigist läbisid kuue päeva jooksul kuni 240-meremiili pikkuse distantsi Roomassaare – Sõru –  Dirhami – Tallinn – Tallinna ring. Muhu väina regatil selgitati ühtlasi välja avamerepurjetamise Eesti meistrid.

Eesti populaarseim avamereregatt viis purjetajad Väinamerele, Liivi lahele, Läänemerele ning Tallinna lahele. Meeskonnad startisid esmaspäeval, 14. juulil kell 14 Roomassaarest kuni 103 meremiili pikkusele rajale Sõrule, esimesest etapist sai ka regati tehniliselt raskeim lõik – tugevas tuules ja vihmas murdus mast kahel jahil ning lisaks said mitmed väiksemaid kahjustusi. Sõrult siirduti kolmapäeval 45-60 meremiilisele distantsil Lehtmasse, neljapäeval viis tuul purjetajad 30-40 meremiilisele sõidule Dirhamisse ning reedel võeti suund Tallinnale 48-60 meremiili kaugusel. Laupäeval peeti regati viies ja viimane etapp – 15-25 meremiiline Tallinna ring. Regati lõpetamine ja autasustamine peetakse laupäeval, 19. juulil kell 18 Tallinnas Kalev Jahtklubis. Purjetajaid kogunes Muhu väina regatile viiest riigist – Eestist, Venemaalt, Lätist, Soomest ja Poolast.

ORC II grupi jahid Tallinna ringil

Kõige suuremate jahtide grupis ORC I võitis Muhu väina regati Lady Bird (Pärnu Jahtklubi) kapten Erki Meltsi juhtimisel 11 punktiga, pärnakate meeskonnale kuulub ka Eesti meistritiitel. Teise koha ja meistrivõistluste hõbemedaliga pidi leppima mullune oma klassi Eesti meister Cabernet (Kalev Jahtklubi) Eiki Keerti juhtimisel 19 punktiga. Kolmanda koha võitis tugeva lõpuspurdi teinud Sun Sofia (Kalev Jahtklubi) tuntud Finn-purjetaja Harles Liiviga roolis 20 punktiga. Grupis võistlesid 12 jahti.

ORC II grupis kordas mullust tiitli- ja regativõitu Jazz (Kalev Jahtklubi) Marten Loopere juhtimisel 20 punktiga. Teise koha ja meistrivõistluste hõbemedali võttis Red Hot (Kalev Jahtklubi) Mihkel Kose tüürimisel 32 punktiga ning kolmas koht ja Eesti meistrivõistluste pronksmedal kuulusid jahile Lepa (Pärnu Jahtklubi), roolis Janno Hool, 35 punktiga. Grupis võistlesid 28 jahti.

ORC III grupis kindlustasid topeltvõidu Venemaa jahid – esikohal Prizrak kapten Dmitry Mostovoy juhtimisel 10 punktiga ning teisel kohal Kvartet kapten Andrey Proniniga roolis 21 punktiga. Eesti meistriks krooniti grupis kolmanda koha võitnud Georg (Pärnu Jahtklubi) Viktor Feofanoviga roolis 23 punktiga, hõbemedal kuulus jahile Windwalker (Pärnu Jahtklubi), kes kapten Raiko Lehtsalu juhtimisel sai üldarvestuses 7. koha 46 punktiga, ning pronksmedal läks jahile Seabird (Kalev Jahtklubi), kes Toivo Roosma juhtimisel tuli grupis 8. kohale 50 punktiga. Grupis võistlesid 34 jahti.

LYS grupis tuli Muhu väina regati võitjaks kogu võistluste vältel liidripositsiooni hoidnud La Folie, tüüris Janno Simm 19 punktiga. Teine koht kuulus jahile Pinta, kapteniks Veljo Heinmets ning punkte 28. Kolmandaks tuli Zoo Kaarel Trei juhtimisel 30 punktiga. Grupis osalesid 13 jahti, LYS jahid Eesti meistrivõistluste arvestuses ei võistelnud.

ORC klassi jahid võistlesid kolmes grupis vastavalt GPH (general purpose handicap) händikäp süsteemile. GPH näitab jahi arvestuslikku kiirust ühikus sekund/miil ehk mitme sekundiga jaht peaks ühe miili läbima. Iga jahi koefitsient arvutatakse välja spetsiaalse arvutiprogrammi abil, võttes arvesse taglase mõõtu, purjemõõte, kere kuju, meeskonna kaalu ja teisi parameetreid. Üldjärjestus saadakse finishiaja korrutamisel jahi GPH-ga. I grupis sõidavad jahid, mille GPH on väiksem kui 610,0, II grupi võistlejatel on GPH 610,1 – 650,0 ning III grupil on GPH suurem kui 650,1.

Avamere Eesti Karikas 2008 sai avalöögi 10.-12. juulil, mil peeti sarja I etapina Saaremaa Watergate regatt. 22.-27. juulil toimub Tallinna lahel karikasarja III etapp Honda Baltic Offshore Week, mille raames peetakse ka ORCi klassi jahtide lahtised Eesti meistrivõistlused. Avamere Eesti karikasarja kokkuvõttes lähevad arvesse kõigi kolme etapi lõpptulemused, mahaviskeid ei toimu. Etappide tulemuste punktisumma arvutatakse punktitabeli järgi, kus Muhu väina regati ja Honda Baltic Offshore Week regati koefitsient on 1,2 ning Watergate etapi koefitsient 1. Välisvõistlejaid maha ei arvata.

Muhu väina regati korraldas ESS Kalev Jahtklubi koostöös Eesti Jahtklubide Liiduga. Muhu väina regatti toetavad SEIKO kellade esindajana Balti Kella AS, North Sails purjede esindaja Eestis Perimex OÜ, Loodus Invest AS, Jägermeister, HAUS Galerii.

Avamere Eesti Karikasarja koduleht (juhendid, fotod, tulemused):
http://www.puri.ee/web/index.php?lang=et&page_id=1074
Kalev Jahtklubi: http://www.kjk.ee/index.php/312
Fotod: http://picasaweb.google.com/KalevJK/MuhuVInaRegatt2008

Lisainfo:

ESS Kalev Jahtklubi
www.kjk.ee

Eesti Jahtklubide Liit
www.puri.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.