32. Spinnakeri regati võit läks Leedusse

Laupäeval lõppes Tallinna lahel Eesti edetabelisse kuuluv 32. Spinnakeri regatt, mis tõi üle Baltikumi kokku viimase 18 aasta rekordarvu Optimist-klassi purjetajaid. Võidu noppis Euroopa paremikku kuuluv leedukas Martis Pajarskas, kellele sekundeeris südikas saarlane Hardo Niit.

Kui avapäeval kostitas purjetajaid nii vaikne, 4-5 m/s puhuv tuul kui ka 7-8 m/s tõusnud tuul, siis järgmisel päeval peeti sõidud 2-4 m/s puhuvas tuules. Laupäeval oli üsna vaikne ilm, puhus tuul 2-3 m/s ning purjetajaid said tunda nii vihma kui ka päikest. Kolme võistluspäeva jooksul pidasid 83 noort sportlast kokku seitse sõitu.

Võitjaks krooniti kogu regati vältel kindlat liidripositsiooni hoidnud Martis Pajarskas Leedust 18 punktiga, kelle saavutuste hulka kuulub ka eelmisel nädalal toimunud Optimist klassi EM-i 12. koht. Teiseks võitles end Hardo Niit Saaremaa Merispordi Seltsist, kes kogus 24 punkti. Kolmas koht läks taaskord Leedusse – Kornelijus Pupkus sai 31 punkti.

Eestlastest jõudsid esikümnesse veel 6. koha võitnud Karl Kask Kalevi Purjespordikoolist 42 punktiga, 9. koha omanik Kristo Õunap Saaremaa Merispordi Seltsist 50 punktiga ning 10. koha saanud Taavi Taveter Pärnu Jahtklubist 52 punktiga. Parimaks tüdrukuks tunnistati Kätlin Tammiste Rein Ottosoni Purjespordikoolist, kes kokkuvõttes jõudis 20. kohale ning sai 135 punkti.

Spinnakeri regati raames sõitsid algajaid Optimist-purjetajaid koondavas LHV Liigas ka 18 väikest purjetamishuvilist, kes omandavad oma esimesi võistluskogemusi. Nemad pidasid kolme päeva jooksul kuus sõitu. Esimeseks tuli Kristina Erisalu Haapsalu Purjespordikoolist, teise koha sai Uku Uusmaa samuti Haapsalust ning kolmanda Kevin Oja Toila Sadama Jahtklubist.

32. Spinnakeri Regatti korraldas Eesti Optimist Klassi Liit. Spinnakeri regatt toimus esmakordselt 1976. aastal, tänavu ületas regatist osavõtjate arv esmakordselt Eesti Vabariigi ajal 100 noorpurjetaja.

Optimist-paadil õpivad purjetama lapsed, 110 erinevas riigis purjetab selles klassis üle 150 000 lapse. Ateena olümpiamängudel olid 60% roolimeestest ja 70% medalivõitjatest alustanud oma purjetamiskarjääri just Optimistil.

Hardo Niit

Fotol: Hardo Niit võitis 32. Spinnakeri regatil teise koha. Foto autor: EJL.

Lisainfo:

Eesti Optimistide Liit

Eesti Jahtklubide Liit
www.puri.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.