Terrorism läheb laevanduse kallale – WIF

17 – 20 märtsil toimus esmakordselt Dubais World Insurance Forum (WIF). Varasemad seitse konverentsi on läbi viidud Bermudal, kus asuvad kaks WIF asutajafirmat: The Whitfield Group Ltd. ja RSA Services Ltd..

Sellel aastal oli peateemadeks globaliseerumine, kliimamuutus ja terrorism. Kolme päeva jooksul kanti ette mitmeid huvitavaid kõnesid – programm. Oma ettekandega esinesid ka kaks eksperti terrorismi teemal: Tim Spicer ja Dominic Armstrong. Mõlemad mehed esindasid firmat Aegis Defence Service Ltd. Esimene neist on firma asutaja ja teine firma juhatuse liige.

Nende ettekandest (Understanding Terrorism in Today's World) selgus, et terrorismigrupeering al-Qaeda muudab oma rünnakustrateegiat. Suure füüsilise kahju tekitamiselt liigutakse edasi maailmamajandust haavavate rünnakute poole. Pidevalt tõusvad naftahinnad ja majanduse suurenev sõltuvus just-in-time merevedudest on tõstnud merendusvaldkonna terroristide nimekirjas esikohale.

Näiteks toodi Nigeri deltas asuvad naftafirmad, kelle vastu on viimasel ajal tehtud mitmeid rünnakuid. Analüütikute sõnul võivad rünnakud tiheneda.

"Transport is now so vital to the world's economy," he (D. Armstrong) told delegates. "If we were to see the Suez Canal closed for a period or if there was an attack on shipping in the Malacca Strait that closed the sea lanes for a period, we could see significant disruption.

"If tankers were diverted to other routes it may add days to a voyage and when you consider that China is thought to have strategic oil reserves of just 12 days, we would have to worry about how China would react if its oil supplies were seriously disrupted.

Selge on see, et lisaks piraatidele tuleb nüüd meeskondadel hakata kartma ka terroriste. Kas nad on selleks koolitatud? Loomulikult mitte. Tundub nii, et tulevikus peavad suurte tankerite ja gaasiveolaevade omanikud palkama laevadele turvafirma töötajad, kes peavad 24/7 valvet merel. Enne teavitavad taolised firmad (Aegis Defence Services) laevaomanikke, et selline oht on reaalselt olemas ja pakuvad oma teenuseid. Kui turg ei reageeri piisavalt ohu hoiatustele toimubki mõni taoline õnnetus Suezi või Panama kanalis… Pärast seda on laevaomanikud sunnitud kasutama hakkama turvateenuseid. Kes teab, ehk pannakse taoline kohustus firmadele tulevikus peale juba läbi Rahvusvahelise Mereorganisatsiooni.

Uurides natuke Aegis Defence Services ja Tim Spicer'i tausta jõudsin järgmiste linkideni ja videoni. 

https://www.youtube.com/watch?v=5z0NMKcVHHM

Selgitav tekst videole

Tim Spicer'i maailm

2 thoughts to “Terrorism läheb laevanduse kallale – WIF”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.