Eestlaste merereis paremale maale – jaht Allona (Atlanta)

1948. aastal alustas umbes 42 eestlast, sealhulgas lapsed, oma teekonda parema elu poole purjejahil Allona. Tegemist oli Rootsi põgenenud Eesti perekondadega, kes otsustasid teekonda jätkata ning seilata üle Atlandi ookeani.

Sihtkohaks võeti Lõuna-Ameerika. Sinna jõudmiseks osteti luup Allona. Tegemist oli 1898. aastal Stockhomis ehitatud ühemastilise luubiga. Allona oli 26 meetrit pikk, 5 meetrit lai ja süvisega ligi 4 meetrit. Veeväljasurve oli 60 tonni. Valmistatud oli luup terasest ja mahagonist. Terase kvaliteet oli niivõrd hea, et ka 66 aastat hiljem ei olnud roosteuss sellele viga teinud.

Foto: Myhartt.com  

Enne II maailmasõda tegi Rootsi kadettide organisatsioon (Swedish Sea Cadet Corps Association), kellele tolaegne omanik jahi vahete-vahel laenutas, mõned konstruktsioonilised muudatused. Sealhulgas ka ühe masti juurde lisamine. Selle tulemusena muutus luup ketšiks.

Kuid tagasi nüüd eestlaste ja nende huvitava merereisi juurde…
Rootsis palgati kapten ning asuti teele. Jõuti Bermuuda saareni. Sellel ajal ei olnud nende käsutuses ühtegi kohalikku merekaarti, radarit ega GPS'i. Korallriff ümbritseb saart, meeskond nägi kalda ääres murduvaid laineid ning eemal ujumas haisid. Olukord ei olnud just kiita. Kuna pikka aega merel olnud meeskond ja reisijad ihaldasid juba kindlat maad tunda jalge all ning kapten tõi välja idee sõita sadamasse, mida ta tundis, siis võeti suund Kanada poole. Sadamaks oli Saint John, NB.

Saabudes etteteatamata sadamasse, pisteti kõik saabunud karantiini ning keelati jahilt mahaminek. Mõne aja pärast võeti keeld maha ning enamus neist jäid Kanadasse elama. 


1971. aastal tegi selleks ajaks juba uue nime saanud ketš Atlanta merereisi Bermuudalt Puerto Ricosse. Meeskonnaliikmena tegi reisi kaasa Jim Wallace, kes nüüd otsib eestlasi, kes kunagi Bermuuda asemel Kanadasse jõudsid.

Kes teab midagi sellest huvitavast merereisist või teab midagi osalenud inimestest ja mis neist on saanud, siis võtku minuga ühendust aadressil dan@mereblog.com. Veel parem on, kui edastate selle teate inimestele, kes võivad midagi merereisist ja sellel osalenud eestlastest teada.

Jaht Atlanta (ex Allona) ajalugu on kirjas Thomas S. Hartti kodulehel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.