Mis on tiiburlaev?

Tiiburlaevad on varustatud laeva põhja all asuvate tugedele kinnitatud kandepindadega. Kuni laev sadamas seisab, pole kandepindu näha, sest need asuvad ju vee all. Ent niipea, kui laev liikvele läheb ja teatava kiiruse saavutab, kergitavad need tiivad laeva kere veepinna kohale.

Küsimus ja vastus pärineb huvitavast raamatust "1000 laste küsimust" (Nikolaus Lenz) – link raamatukoi.ee's.

Eesti Entsüklopeedia annab tiiburlaevale järgmise seletuse:

tiiburlaev – laev, mille kere alla on kinnitatud hüdrodünaamilist tõstejõudu tekitavad tiivad. Kui laev liigub, tõuseb tema kere veest välja, liikumistakistus väheneb ja suhteliselt väikese energiakuluga on võimalik saavutada suurt kiirust (60-70 sõlme) 

Fotol tiiburlaev Laura. Foto autor on Mihkel Maripuu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.