Eesti keele kursus soome laevajuhtidele

Tänavu ilmus Soome merendusajakirjas „Suomen Merekulku „ nr 6 Viking Line-i reisilaeva „Rosella" kapteni artikkel Tallinn-Helsingi laevaliinist. Muuseas on juttu eesti keele õpetamisest soome laevajuhtidele, et sooritada lootsi eksam Tallinna sadamasse lootsita sõiduks.

Eesti Mereakadeemia täiend- ja ümberõppe osakond on tänaseks koolitanud 28 soome reisilaevade laevajuhti erinevatest firmadest (Viking Line, Eckerö Line, Superseacat), kellest suurem enamus on ka esimesel korral edukalt sooritanud lootsi eksamid Tallinna sadamasse.

Pätevät opettajat
Syksyllä 2005 Risto Pajanen päätti ryhtyä opiskelemaan viroa vakavasti. Kippareille ja perämiehille tarkoitettu kielikurssi käynnistettiin Mere Akatemiassa, Tallinnassa. Risto Pajanen lähti kurssille Rosellalta yhdessä yliperämies Frank Björklundin kanssa. Kurssi kesti kuusi viikkoa, kolme päivää kunakin viikkona. Kurssi oli tehokas. Siinä oli puolet kielioppia ja puolet ammattisanastoa. Kieltä harjoiteltiin pari päivää myös simulaattorissa, jossa kokeilimme satamahinaajien kohtaamista. Kieliopin opettaja oli Leini Mägi ja merisanastoa opetti Elna Aun.

Meriturvallisuus kysymyksessä
Risto Pajanen sai todistuksen ja virolaisen linjaluotsin kirjan tammikuussa 2006.Kurssi ei ole muodollisuus, vaan siinä on tosi kysymyksessä. Virolaiset halusivat antaa meille tietoa, joka parantaa meriturvallisuutta. Käytännön turvallisuudessatärkeintä oli laivan ajaminen, satamamanööveri eli Viron meriväylientunteminen. Kielikurssista on ollut Risto Pajasellepaljon iloa ja hyötyä. Tarvitsen viron kieltä työssäni jatkuvasti. Meritermit oppii pian, mutta kokonaisen uuden kielen opetteleminen vaatii jo syventymistä. Pärjään jo hyvin viron kielellä. Rosellalla on yksi virolainenyliperämies, josta on ollut meille korvaamaton apu, Pajanen sanoo.

Oli meeldiv lugeda, et meie korraldatud kursused sobisid soomlastele ja nendest oli praktilist abi nende töös. Loodan, et selline koolitus oli mereakadeemia poolne abi meresõiduohutuse tagamiseks Tallinna sadamas. Täiend- ja ümberõppe osakonna poolt tahan samuti tänada keele õpetajaid Elna Auna ja Leini Mägit hea ja pühendunud töö eest.

EMA täiend- ja ümberõppe osakonna juhataja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.