St. Iv jõuab täna koju – värsked pildid

7. augustil jõudis lõpule kuu aega kestnud maailma suurim purjeregatt Tall Ships’ Races, mis sel aastal toimus Läänemeres. Poola linn Szczecin võttis külalised vastu väga suurejooneliselt. Sadamat külastas kahe päeva jooksul sadu tuhandeid inimesi, see on juba omaette näitaja.

Lisatud Dan’i poolt 15.08.2007: Kojusaabumise kohta on pildid üleval siin ja uudis Päevaleht Online’s (15.08.07) Mairoldi sule alt: http://www.epl.ee/artikkel/396297 

Record numbers visit Szczecin for The Tall Ships’ Races

City of Szczecin is set to exceed their estimated visitor numbers of 1.5 million as the crowds continue to pour into the city to visit The Tall Ships’ Races. So far over 1.5million visitors are estimated to have been to the port with two days yet to go. The police were estimating that around 300,000 people were in the port at any one time, while some 5,000 people watched the final prize-giving in the stunning venue of the Teatr Letni (Summer Theatre) in Park J. Kasprowicza.   http://www.sailtraininginternational.org/page.asp?partid=812

Auhindade jagamisel oli lavale asja ka Eesti purjetajatel St. Iv-i pardalt, kes said kätte oma klassi kolmanda koha karika. Stockholm-Szczecini võistlusetapp lõpetati kokkuvõttes neljandana, kolmest C-klassi jahist oli ees vaid A klassi purjelaev Christian Radich.

Fotol Linda ja Helen koos autasustajatega.

Foto NAGI's: c Prize giving Stettin 2007

14.08.07 kell 1700 jõuab St. Iv-i vapper meeskond Lennusadamasse, kuhu on kõik kutsutud, kes nendele selle kuu aja jooksul kaasa elasid.

Praegu on nad teel Eesti vetesse, eile pealelõunal lahkuti Visbyst ja seni on neid saatnud hea tuul. Lõuna ajal nende saabumisaeg täpsustub, kui ilm peaks muutuma, aga muidu sadamas tõotab tulla ilusa ilmaga õhtu.

Mai Ormus sõitis St. Iv-i pardal kaasa Stockholmist Szczecinisse, järgnevalt tema mõned muljed:

 
12.08.07: Pean kurbusega teatama, et olen ametlikult esmaspäevast jälle tööl tagasi. Minul on merelt maaellu naasmine alati üsna kaua aega võtnud. Üleeile saabusime Szczecin’ist jättes kuus meeskonnaliiget jahti tagasi Tallinnasse toimetama. Täna lahkus jaht Bornholmilt ja järgmine peatus on ilmselt Visby ning siis varsti koju.


Stardist Stockholmi külje all ja sõidust Szczecini poole:

 
20 min enne starti tuli genu fall karabiini purunemise tõttu lahti, puri tuli kolaki alla, fall ise jäi toppi ja Helenil tuli taas kord mastis ära käia, et fall alla tuua. Seletuseks lisan, et  sellistes oludes minnakse mastitoppi pootsmanitoolis. Laine oli umbes poolteist-kaks meetrit, mille lisandusid mõne ulja svenssoni mootorpaadi tekitatud lained. Kuna mastis kõigutab märksa tugevamalt, on kinni hoidmisega tegemist ja sinikad korralikud. Alla tuli Helen mööda vöörstaaki. Stardiks oli kõik korras, puhus korralikult.

Võistlus läks kenasti ja ilmaga oli ka üldiselt ok – korra tuli üle 35 kn ja võtsime rehvi ning lõpuks groodi üldse maha, aga mitte kauaks. Genu oli kogu võistluse jooksul suur ja lõpuks tuli enne finishit "loom-genu" üles tõmmata. Minu hinnangul võistluse ilma rängaks tormiks küll nimetada ei saanud, aga siiski puhus korralikult.

Finiši enneaegse sulgemise teade (ajafiniš, kus teatud ajahetkel võeti kõigi koordinaadid) pani veidi muretsema, kuid kuna tuul pöördus vargsi meie kasuks, saime kenasti paar tundi enne ajafinišit üle joone, ületasime geograafilise finišijoone 16 osaleja hulgas. Ülejäänute finiš oli avamerel.

Üldiselt on St. Iv’il tormise ilmaga alati paremini läinud, sest nõrga tuulega ei ole meie võimalused nii head kui purjekatel, kes saavad suuremal hulgal purjeid üles tõmmata.

Peale finišit saime veel vihma, tuult ja äikest, kuid Szczecin’isse jõudmise hetkest hakkas ilm kiiruga paranema ja järgmiseks hommikuks oli juba samasugune leitsak, kui meil siin viimane nädal on olnud.

Taas kord on pilte ja elamusi meeletult. Meeskond sai mehhiklaste purjelaeva Cuauhtemoc’i mastis käia, paraad ja autasustamine publikurohked, kontserdid maailmastaaridega (Spice Girls sh.) jne.

St. Iv-i meeskond tegi ka väga head koostööd teiste riikide jahtide ja laevadega, paljud kutsuti nende poolt Tallinna, kus viibiti enne Kotka merepäevi paar päeva, nende nõuannete abil valiti Soome saarestikus palju häid liikumistrajektoore ja ööbimiskohti, St. Iv oli sadamates pidevalt külalistest pungil, Kotka Merepäevadel käis TSR kohalik peakorraldaja isegi hommikuti nende juures kohvi joomas.

Mitteametlikel andmetel oli üle 15 jahi ja laeva nimetanud pisikese St. Iv-i Tall Ships Race’i Friendship Trophy kandidaadiks. Trophy sai seekord Lord Nelson.

Teisipäeval kohtume!

Kuna üks pilt räägib rohkem, kui tuhat sõna, siis mõned fotod regatist ja Szczecini pidustustest.

Smoking gun start – Class C vessels bunch over the line:

klass C purjekate start

Shtandart under full sail during Race Two (Photo: Swedish Coastguard):

Shtandart 

Some of the fleet in Szczecin seen from the bridge:

laevad Szczecini sadamas - vaade sillalt

Fotode allikas: Sailtraininginternational.org

Lisaks hulganisti väga häid ja meeleolukaid fotosid siit: Szczecin2007.pl

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “St. Iv jõuab täna koju – värsked pildid”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.