Sea Diamond – laeva uputas inimlik viga

Aprilli alguses uppunud SEA DIAMOND hukkumise põhjuseks arvatakse olevat inimlik viga (human error), mis on põhjuseks enamus toimunud laevaõnnetustele.

Kaptenit ja viit meeskonnaliiget ootab süüdistus hooletuses
, mis põhjustas laeva uppumise ja merereostuse. Matkelaevas on hetkel tankides veel ligi 400 tonni kütust. Osa kütust on juba laevast välja voolanud. Kaptenit võib oodata ka süüdistus kahe Prantsuse kodaniku surmas, kes laevast välja ei pääsenud.

SEA DIAMOND on Det Norske Veritas klassifikatsiooniühingu all, kes pakkus koheselt peale õnnetust laevafirmale Louis Hellenic Cruises oma abi – 24H hädaolukordades reageerimisteenust (DNV Emergency Response Service), mille laevaomanik üllatuslikult tagasi lükkas.

Eelmisel nädalal hakati kadunud reisijaid otsima ROV’ga (remote operated vehicle). Põhirõhk ongi hetkel kadunud prantslaste otsimisel, reostuse piiramisel ja vältimisel ning laevaõnnetuse uurimine.

Kapten Marinos Ioannis võtab enda peale kogu vastutuse navigatsioonivea tõttu toimunud õnnetuses. Meeskonda on süüdistatud aeglases reageerimises ning reisijate viivitatud evakueerimises. Viidatakse SOLAS’e nõuetele, mille järgi peavad reisijad olema evakueeritud 30 minuti jooksul peale "abandon ship"-signaali andmist. See aga ei tähenda, et laev peab olema tühi 30 minuti jooksul peale probleemi avastamist. SEA DIAMOND’i peal. Kokku võttis aega 3 tundi karile jooksmisest kuni viimase elusa reisija välja viimiseni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.