Kas tuukrite ülestunnistused toovad midagi uut päevavalgele?

Tänane Maaleht on võtnud ette taas parvlaeva Estonia hukkumise ja sellega seotud vandenõuteooriad. Neid on palju. Ei hakka kõiki siin loetlema, sellest kirjutan arvatavasti millalgi hiljem. 7 aastat tagasi maikuus kirjutasin "kohustuslikus korras" valmis lühikese loo Estonia hukkumisest. Lisasin sinna pildid, millel oli näha kahtlased pakid uppunud laevakere küljes. Need pidid ekspertide sõnul olema lõhkeseadeldised, mis ei lõhkenud.

Oma info loo kirjutamiseks korjasin kokku erinevatest allikatest, mis tol ajal olid internetis ja ajalehtedes saadaval. Selle kirjutisega on võimalik tutvuda siin: My opinion …

Kuna Maalehe veebiversioonis on võimalik tasuta lugeda täisartiklit alles 2. veebruari õhtust, siis panen üles täisteksti .pdf kujul siia . Väljavõtted artiklist:

Tuuker nägi plahvatusauku
Saksa ajakirjaniku Jutta Rabe poolt 1999. aasta detsembris salvestatud pikast intervjuust endise Rootsi 5. miiniväedivisjoni eliitrühma tuukri Hakan Bergmarkiga, kes sukeldus vrakile 1. oktoobril 1994, võime muu hulgas lugeda järgmist:

“Ja siis me nägime … kõik sukeldujad, kellega koos olime … paremas laevaküljes oli auk, jah, see olilaeva paremas küljes, mitte kaugel visiirist, suur plahvatusauk laeva ninaosas. Me ei osanud muudarvata, kui et see on selgitus, miks laev põhja läks, see oli meie ainuke arusaam.

Need videolindid andsime üle. Hiljem saime teada, et seda linti, kus oli näha auk, enam ei olnud. See tundus meile kummalisena. Rootsi valitsuse ametlik seisukoht on, et visiir eemaldus lainete jõul, kuid meile tundus see imelik, kuna laevas oli suur plahvatuse jälgedega auk. Tundus, nagu oleks selle põhjustanud plahvatus seespool, laeva vööris.

Tuuker tembeldati haigeks
Bergmark sukeldus Estoniale kahel korral, meeskonnas oli kokku seitse tuukrit. Tema kinnitusel tahtsid sukeldumise korraldajad, et leitaks midagi, mis tähelepanu augult kõrvale juhiks: “Mine uuestialla, palun filmi veel hüdraulikat eesosas, palun, kas sa ei filmiks lukustust veel kord, katsu käega, kas seal pole kusagil mõra.”

Bergmarki vastu alustati Rootsis pärast selle intervjuu avaldamist laimukampaaniat, ta ise tembeldati haigeks ja tema räägitu vandenõuteooriaks. Ametlikult pole Rootsis meest kordagi üle kuulatud. Nüüd on siis lootust kuulda, mida räägivad teised tuukrid.

Vandenõuteooriad hakkavad tõeks osutuma
Nõndanimetatud vandenõuteooriaid on Estonia huku ümber mitmeid. Paljud neist on juba tõeks osutunud või võivad seda varsti teha.

Ähvardused tõeotsijaid ei peata
On teada, et mitmeid Estonia temaatikaga tegelnud inimesi on ähvardatud. Nii näiteks vaikib nüüd esimest uurimiskomisjoni juhtinud Andi Meister, lükates kõik intervjuusoovid kindlalt tagasi. Sel teemal ei julge sõna võtta ka paljud Rootsi tollased võtmeisikud.

Küsimusele, kas teda on ähvardatud, vastas Helje Kaskel: “Mind ei ole otseselt ähvardatud, kuid kohutava üleelamise sain, kui meie kodus minu ja meie kaheksa-aastase tütre silme all tungisid kolmerariides, relvastatud ja kuulikindlates vestides tundmatut meest möödunud augustis kallale minu ajakirjanikust abikaasale, murdes ta küünarnuki ja tulistades teda 50 000voldise TASERi relvaga, kui ta käed olid juba raudus. Alles kuu aja pärast saime teada, et need mehed kuulusid kohalikku politseisse. Abikaasa jäi õnneks ellu, kuid meil seisab ees kallis ja pikaajaline kohtuskäimine.

Absurdselt süüdistatakse politseile kallaletungis hoopis abikaasat. Tahaks märkida, et ka mu abikaasa on Estonia huku alternatiivseid versioone uurinud.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.