Fryderyk Chopin postkaardil

Mereblogi lugeja Kairi saatis mulle foto postkaardist, kus peal Fryderyk Chopin’i mudel. Viis mõtted mu endiste grupikaaslaste juurde.

Fryderyk Chopin mudel

Kairi: Leidsin kodus mängukaartide ja puzzletükkide karbist postkaardid. Sellised, mida vanasti kümne kaupa kollektsioonidena kaante vahel müüdi. Kuue leitu hulgas on postkaart mootorlaev Fryderyk Chopin`ist, on aja jooksul natuke kannatada saanud.

Taha on kolmes keeles kirjutatud:
Foto: G. German. Mootorlaev “Fryderyk Chopin”. Ehitatud 1965. a. Poola RV-s.
Mahutavus 14 368 brutoregistertonni. Laev kuulub tootmiskoondisele “Estrõbprom” ja töötab Atlandi ookeanil kalatöötlemise ujuvtehasena. Mudeli valmistas loots O. Roes.

Teistel leitud postkaartidel on klipper Cutty Sark, barklaev Kopenhaagen, aurulaev Eestirand, viikinglaev (8. saj lõpp-11. saj keskpaik) ning kuunarid Delfiin ja Leas.

Käisin paar nädlat tagasi ka meremuuseumis. Fryderyk Chopinist on seal mudel olemas, suur, umbes kahe meetri pikkune. Lähedalolevalt stendilt leidsin ka laevast tehtud foto, vööri poolt. Eelmise sajandi kaladusega seotud ülevaadete hulgas. Midagi ikka leidsin. Lähipäevadel panen Mereblogisse veel midagi FC-ga seonduvat.

Tuleb meelde lubadus väike ülevaade anda, mis meist praeguseks saanud on.

Mina ise sõitsin tüürimehena viis aastat üle maailma, nüüd on merelseilamisel väike vahe sees, Tallinnas töötan riigiametnikuna ja nö lähimerendusega seotud. Dan samuti pole merest kaugele jäänud, Mereakadeemias tegeleb projektidega ja laevadele on tal tihti asja.

Ivo merel, vanemtüürimehena sõidab Eesti vetes, Andres tüürimehena välislipu all. Raineril peaks juba kaptenipaberid käes olema. Margus õpib Soomes ka merendusega seonduvat. Lembit merekoolitusfirmas ja ei ole samuti merest kaugele jäänud. Silver peaks ka praegu merel olema, pole ammu temaga kontaktis olnud, mingi aeg sõbraga ehitasid puupaate. Andrei peaks ka tüürimehena töötama, aga ei tea täpselt. Malle seilas lähimeredel mõned aastad ja nüüd töötab laevaliikluse juhtimise keskuses. Ülar, Tiit ja Aivar laevade agenteerimisfirmades.

Kokkuvõttes võiks öelda, et mõned ikka töötavad laevadel. Kuigi osa kogu meie grupi tüürimeestest on kaldal töö leidnud. Samas ei saa öelda, et haridus oleks ilmaasjata omandatud. Paljud leidnud töö merendusega seotud ettevõtetes ja asutustes.

 

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.